Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Els Castellers de Gràcia volen acabar amb les actituds LGTBIfòbiques a les colles

No tenen registrades agressions importants, però els Castellers de la Vila de Gràcia són conscients que sovint es fan comentaris o bromes ”que no calen” perquè poden ser ofensius per al col·lectiu LGTBI. Per aconseguir eliminar-los i de retruc, que tothom pugui estar ”còmode” en aquest entorn, la colla ha creat la comissió LGTBI que treballarà al costat de la comissió feminista i contra el racisme per poder sensibiltizar el col·lectiu i ser encara més inclusiu.

Amb aquesta sensibilització s’espera que els castellers puguin transmetre actituds tolerants a altres entorns de la seva vida com ara la feina o la família. Així ho ha explicat aquest dissabte el responsable de la comissió, Miquel Blancafort, que ha detallat que es començaran a formar per gestionar la iniciativa.

Contactes amb el Centre LGTBI

Blancafort ha explicat que s’han iniciat contactes amb el Centre LGTBI de Barcelona perquè els ofereixi cursos, recursos i ajut per treballar els temes LGTBI dins la colla castellera. El responsable de la nova comissió, ha reconegut que és una colla molt gran, molt variada d’edat i d’orígens i que veuen ”complicat” gestionar l’espai que engeguen. L’objectiu final és reduir o eliminar completament les actituds LGTBIfòbiques que sovint es donen per manca de sensibilitat.

Per Blancafort, en una ciutat ”plural i equitativa” són actituds ”que no hi haurien de ser”. En un àmbit més global, Blancafort ha explicat que la coordinadora de colles està elaborant enquestes a totes lesa agrupacions per fer un diagnòstic clar de la situació al món casteller, ja que les iniciatives que es posen en marxa actualment es fan en base a les ”sospites” que es puguin recollir. 

Visibilització dels col·lectius LGTBI

La nova comissió s’ha presentat en societat aquest dissabte a la plaça Revolució del barri de Gràcia, i ha comptat amb la participació de Sandra Vilaseca, una noia transsexual de la colla dels Castellers de Barcelona que fa quatre mesos que ha fet el trànsit. La Sandra ha posat en relleu que el món casteller és acollidor i té ”sensibilitat” sobre el tema però reconeix que cal una ”visibilització” més gran dels col·lectius LGTBI, sobretot els més petitets com el trans, pansexuals o asexuals. Lamenta que els comentaris ”micromasclistes” són habituals a les pinyes, tant en termes de LGTBI com de gènere i que s’ha trobat amb impediments per fer de ”primeres mans”, per exemple. 

La Sandra ha reconegut que ”són tot gotetes que fan apretar la sensiblitat”. Per això valora ”enormement” la posada en marxa de la comissió, una assignatura pendent als Castellers de Barcelona, perquè tot i estar ”normalitzats” calen més ”espais de confort”. Ella mateixa ha explicat davant de la quarantena de persones que s’han aplegat a la plaça, que si no hagués estat pels companys de la colla no hagués iniciat el procés de trànsit, motiu pel qual n’està molt agraïda. 

”Castellers amb orgull”

La presentació de la comissió LGTBI dels Castellers de Gràcia ha comptat també amb la presentació del mocador “Castellers amb orgull”, una iniciativa de la colla Jove de Barcelona, que promou també la sensibilització del col·lectiu. Toni Caparrós, artífex d’aquesta peça, ha explicat que ja s’han venut 500 mocadors; un euro de cadascun d’ells es destinarà al casal Lambda, una entitat que treballa per a la defensa dels drets d’aquest col·lectiu. 

L’actor Marc Ribera ha estat l’encarregat de llegir el manifest d la Jornada LGTBI, i ha qualificat de ”patètic i trist” que el 2019 encara s’estiguin reivindicant els drets de les persones LGTBI. En el seu parlament s’ha reconegut ”homosexual i homòfob” perquè considera que ”totes tenim alguna cosa d’homofòbia”. Per això, ha proposat repassar tots els comentaris i pensaments per aconseguir ”canviar una mica el món” i ser ”més tolerant”. 

Més notícies
L'estat en què va quedar la víctima d'una agressió homòfoba al metro aquest hivern / ACN

Es disparen les agressions contra el col·lectiu LGTBI al transport públic i l’oci nocturn

Notícia: Es disparen les agressions contra el col·lectiu LGTBI al transport públic i l’oci nocturn
Comparteix
L'Observatori contra l'Homofòbia critica que l'Ajuntament tingui aturat el protocol que s'ha de fer per aplicar al metro
Notícia: Es disparen les agressions contra el col·lectiu LGTBI al transport públic i l’oci nocturn - Mobile

Barcelona, candidata a acollir l’esdeveniment LGTBI més important d’Europa

Notícia: Barcelona, candidata a acollir l’esdeveniment LGTBI més important d’Europa
Comparteix
La capital catalana està entre les cinc ciutats que podrien organitzar l'Europride 2022
Notícia: Barcelona, candidata a acollir l’esdeveniment LGTBI més important d’Europa - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa