Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Les Cases Barates del Bon Pastor ja s’han convertit en un museu

Barcelona ha estrenat aquest divendres un nou museu sobre l’habitatge. Es tracta de l’equipament les Cases Barates del Bon Pastor – MUHBA Bon Pastor, que mostra la història de l’habitatge a la ciutat durant el segle XX a partir d’una museïtzació d’una illa de cases barates d’aquest barri. El projecte s’ha pogut fer gràcies a la col·laboració dels veïns de la zona, el MUHBA (ICUB) i el Districte de Sant Andreu.

El museu es troba en una illa de setze cases, de les quals 10 són museu. En quatre d’elles s’exhibeixen mostres sobre la lluita de l’habitatge a Barcelona, en les altres quatre mostren la vida al barri del Bon Pastor i com han anat canviant els interiors de les cases barates entre 1929 i 2017. Les altres dues mostren altres aspectes, com habitatges amb espais destinats a usos comunitaris. La creació d’aquest espai ha suposat una inversió de 2.650.000 euros.

Cases originàries del 1929

Les Cases Barates són originàries del 1929, quan es van construir en una zona agrícola que llavors no era part de Barcelona. En total, es van construir 784 habitatges d’una sola planta i d’aproximadament 40 metres quadrats. Les cases estaven pensades per vendre o llogar a immigrants d’altres punts de l’estat, barraquistes i gent de baix poder adquisitiu. Amb el temps, es va arribar a convertir en la casa de 3.000 veïns.

Durant dècades va ser una zona oblidada per les administracions. La raó? Entre altres perquè es trobaven en uns terrenys afectats per les variacions del riu. Aquest oblid feia que els mateixos veïns arreglessin i reformessin les cases i els carrers, la qual cosa encara es pot veure en moure’s per allà. Actualment el barri del Bon Pastor s’assembla poc al que va ser fa dècades i està totalment integrat al districte de Sant Andreu.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa