Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Comencen les obres per fer de les Cases Barates del Bon Pastor un museu

Aquest dilluns han començat les obres per fer de les Cases Barates del Bon Pastor un museu. Els treballs acabaran en 12 mesos i tenen un pressupost de 2,3 milions d’euros. Les obres de rehabilitació d’una illa de cases dotarà els veïns d’un nou equipament per al barri i un espai museu per explicar “com ha evolucionat l’habitatge obrer a Barcelona i la vida del veïnat del Bon Pastor”, diu el consistori, a través d’un comunicat.

En total es reconvertiran 16 cases. Quatre d’elles seran rehabilitades per ser ambientades en diferents moments històrics i així poder detallar com a evolucionat la construcció d’habitatge al llarg de la història. Quatre més es destinaran a espais expositius de la història de l’habitatge de Barcelona, i les altres vuit per programa funcional d’equipament de barri i la resta de l’espai museu, com sales de reunions, espais de treball, espais d’aula i sala d’actes, arxiu, etc. “En l’actuació es tindrà el màxim respecte per la conservació de la imatge exterior i interior del conjunt, a l’hora de donar resposta a les necessitats que planteja el nou programa funcional, ja que l’edifici és un testimoni de la història de l’habitatge del segle XX”, diu l’Ajuntament.

“La proposta dona molta importància al fet de respectar i valorar el patrimoni de l’edifici existent i alhora donar resposta a les necessitats que planteja el nou programa funcional del museu”, explica el consistori. “El nou ús serà respectuós amb l’arquitectura original de les cases barates, que es defineix per la seva fragilitat i senzillesa constructiva i tipològica característica de les circumstàncies que van originar la seva construcció”, detallen. El projecte també preveu incorporar la gestió comunitària de l’espai “en estreta col·laboració amb el Museu d’Història de Barcelona (MUHBA), el districte, i les entitats del barri, de forma especial amb l’Associació de Veïns i Veïnes del Bon Pastor i la seva vocalia de Memòria Històrica”.

Les Cases Barates, un conjunt de 784 habitatges fets el 1929

El conjunt de les Cases Barates del Bon Pastor es va construir l’any 1929. Van estar promogudes pel Patronato de la habitación. En total eren un total de 784 llars en planta baixa, agrupades en illes rectangulars. El projecte de museu busca “recordar aquell moment de la història urbanística de la ciutat, que no s’explica sense el context social i econòmic del moment”, afirma l’Ajuntament. L’emplaçament de l’esmentat equipament és l’illa situada entre els carrers de Barnola, Tàrrega, Bellmunt i Claramunt i el formen 16 habitatges. Cada habitatge disposava de tres dormitoris, un espai de cuina/menjador i un pati amb un espai cobert on s’ubicaven el lavabo i la sortida.

Nou comentari

Comparteix