Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El Carmel aixeca la veu en protesta per la “privatització” dels búnquers
  • CA

El Turó de la Rovira es tenyirà de negre aquest dissabte en protesta per la “privatització” dels búnquers. Un grup de veïns del barri del Carmel agrupats sota la Plataforma d’Habitatges Afectats dels Tres Turons (PHATT) han convocat una manifestació al migdia per reclamar a l’Ajuntament de Barcelona que paralitzi la instal·lació de tanques per controlar l’accés a les antigues bateries antiaèries.

El tancament d’aquest espai -que durant la Guerra Civil va ser utilitzat com a refugi antiaeri per als veïns de la zona- és un projecte municipal que es remunta gairebé tres anys enrere i que té com a objectiu principal preservar el valor històric dels búnquers i evitar les aglomeracions que es repeteixen gairebé cada dia de la setmana i que causen força molèsties als veïns més pròxims a l’espai. La previsió inicial era que les tanques poguessin instal·lar-se durant l’estiu del 2021, però, problemes amb el subministrament de materials van obligar a repetir la licitació dels treballs. Tot aquest procés va acabar encarint el cost final, que en un principi era de 900.000 euros i que finalment va tancar-se amb un pressupost de prop d’1,6 milions d’euros.

Malgrat arrencar amb més d’un any de retard, les tasques per col·locar les tanques ja estan en marxa i això ha tornat a aixecar les alarmes entre una part del veïnat, que considera que amb aquesta intervenció es vol privatitzar un espai públic per convertir el Turó de la Rovira en una espècie de versió 2.0 del Park Güell. “Que la primera opció de l’Ajuntament per acabar amb les molèsties veïnals sigui gastar-se 1,6 milions d’euros en posar tanques no ens sembla proporcionat. Creiem que hi ha un interès més enllà i que tot plegat s’està utilitzant d’excusa”, apunten des de la PHATT en declaracions al TOT Barcelona, on remarquen que la intenció de la manifestació es poder despertar consciències i forçar el govern municipal a aturar el projecte.

Un pas encobert per revifar el pla del parc dels Tres Turons?

Per a la plataforma, el tancament dels búnquers no respon a la voluntat de preservar l’espai com a patrimoni del Carmel, sinó que vol ser un pas més en el projecte del gran parc verd de 123 hectàrees que es vol projectar unint els turons de la Creueta del Coll, la Rovira i el Carmel. Aquesta iniciativa -que es va posar per primer cop sobre la taula del consistori en el Pla General Metropolità (PGM) del 1976- implica l’enderrocament de prop de 300 habitatges de la zona, que ja fa dècades que estan afectats pel plantejament.

La demolició dels domicilis assenyalats s’ha pogut aturar fins ara, però els veïns fa temps que reclamen a l’Ajuntament que desafecti les seves cases per poder autoritzar d’aquesta manera les obres de rehabilitació que moltes famílies fa anys que posposen a l’espera d’una resposta oficial per part de l’administració sobre quin serà el futur dels seus habitatges. Per defensar aquest argument, els afectats remarquen que aquestes 300 llars només suposen un 2,7% de la superfície total del futur parc, de manera que no són un obstacle per al projecte en si mateix.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Josep a febrer 04, 2023 | 19:07
    Josep febrer 04, 2023 | 19:07
    En aquesta ciutat tot és no, volem botellons als bunkers aleshores?

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa