Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El CAP de la Sagrera espera un hivern difícil sense mòduls provisionals

Des de la plataforma veïnal Salvem CAP la Sagrera fa anys que denuncien que el seu CAP no és prou gran ni té prou personal per atendre tots els pacients que hi ha al barri i fer front a l’augment de població que està vivint.

La seva lluita persistent fer que l’any passat aconseguissin el compromís de l’Institut Català de la Salut (ICS) i del Districte de Sant Andreu de construir-ne un de nou, la qual cosa podria trigar, en principi, uns cinc anys. Per tal de millorar la situació dels pacients i dels treballadors mentre el nou equipament no és una realitat, es va dir que s’instal·larien uns mòduls provisionals i que estarien llestos a finals del darrer trimestre del 2022. No ha estat així.

Tal com explica el president de l’Associació de Veïns de la Sagrera, Jaume Mates, el que ha succeït és que quan el passat maig es va presentar la licitació per als nous mòduls, cap constructora es va presentar al concurs. No va ser fins uns mesos després quan la licitació es va tornar a presentar i, llavors, van sortir tres constructores candidates. Les dues fases del procediment les han confirmat al TOT Barcelona fonts de l’Institut Català de la Salut (ICS).

Per part seva, una altra integrant de la plataforma, Àngels Torné, diu que el fet que encara no s’hagi adjudicat la construcció dels mòduls, fa que aquests puguin trigar a ser una realitat sis mesos més tard del previst. És a dir, no començaran a funcionar fins a aproximadament el pròxim mes de juny. “Se’ns ha dit que a partir de l’adjudicació, caldrà esperar uns quatre mesos”, indica. Des de l’ICS indiquen que acaba “de rebre l’informe de la resolució d’adjudicació per revisió i properament està prevista la signatura del contracte”. Després, afegeixen, es farà una primera reunió amb l’adjudicatari per planificar l’obra.

No es va informar els veïns del retard dels mòduls

Una altra de les crítiques que té Mates sobre tot aquest procés és que ni l’INS ni el Districte no van informar els veïns d’aquest retard. Es van assabentar per altres vies, quan la principal conseqüència és que el CAP passi un hivern difícil. “Si el CAP ja havia quedat petit i es preveu que a l’hivern augmentin les visites per grip, covid o refredats, té tota la pinta que patirà”, apunta. A la mateixa vegada, afirma que la falta dels mòduls també es traduirà amb llargues cues a urgències o dies d’espera per als pacients que necessitin ser atesos presencialment.

Els orígens de la lluita veïnal es remunten al 2018 / Twitter: @AlberRlopez
Els orígens de la lluita veïnal es remunten al 2018 / Twitter: @AlberRlopez

Tot això, recorda Torné, provocarà que el servei sigui “deficient”, la qual cosa tindrà “una repercussió directa en els usuaris”. “Els mòduls eren la manera de fomentar al màxim la presencialitat i que el dia a dia del CAP pogués desenvolupar-se amb normalitat”, insisteix i afegeix que amb els mòduls s’hauria pogut comptar amb al voltant de vuit consultes més. “No eren la nostra salvació, però haurien donat marge als pacients i ajudat als sanitaris a treballar millor”, recalca.

Per entendre millor què suposa per als veïns de la Sagrera l’endarreriment dels mòduls, cal conèixer la magnitud de la lluita veïnal de Salvem CAP la Sagrera. Els seus orígens es remunten al 2018, quan un grup de veïns es va assabentar que es volia prescindir dels serveis de pediatria i ginecologia. A partir de llavors es van reunir amb els caps de del CAP, van insistir en la falta d’espai que patien i van començar a reivindicar que al barri feia falta un nou CAP. Aquesta necessitat es va fer més que evident amb l’esclat de la pandèmia: quan tot el que estava malmès o en precari es va acabar d’enfonsar.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Pau a novembre 19, 2022 | 19:52
    Pau novembre 19, 2022 | 19:52
    Es una vergonya que es tingui que atendre les persones en aquestes condicions. Els metges i les infermeres cada dia estan en una consulta diferent.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa