Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Calvari als carrers del Gòtic per la circulació de camions de gran tonatge
  • CA

La gran quantitat de negocis del sector dels serveis que hi ha al barri Gòtic (districte de Ciutat Vella) no només es tradueix en massificació de l’espai públic, també té conseqüències per al seu urbanisme. Tal com expliquen al TOT Barcelona des de l’Associació del Gòtic, en aquest cas els problemes estan generats pels camions de gran tonatge que abasteixen de subministraments i bugaderia a hotels i establiments de restauració o d’oci nocturn. “Això provoca que els carrers del Gòtic i del centre de la ciutat, que en la majoria dels casos estan pensats per a vianants i són estrets, s’esquerdin molt ràpidament i que es puguin originar forats“, avisen. “Hi ha persones grans que han caigut”, afegeixen.

El paviment d'un carrer esquerdat pel pas de camions / Associació de Veïns del Gòtic
El paviment d’un carrer esquerdat pel pas de camions / Associació de Veïns del Gòtic

Aquestes afectacions en els paviments provoquen que “s’hagin de renovar constantment”. Posen d’exemple els paviments dels carrers de Banys Nous o d’Escudellers. El d’aquest últim s’està renovant en aquests moments, però alerten que poc servirà si les coses no canvien. “Es tornarà a trencar ràpidament si continuen passant camions de gran tonatge”, diuen. Alerten que alguns camions han arribat, fins i tot, a ratllar les parets d’alguns carrers.

Obres al carrer d'Escudellers per renovar el seu paviment / Associació de Veïns del Gòtic
Obres al carrer d’Escudellers per renovar el seu paviment / Associació de Veïns del Gòtic

Posen d’exemple la foto que un veí va fer fa uns dies a un camió que circulava pel passatge de la Pau. “En veure que era molt estret i no passava, va decidir continuar igualment”, afirmen. Una altra destrossa rellevant, tal com recorden, és la del cartell d’un comerç que va arrencar un camió.

D’altra banda, asseguren que aquests vehicles també provoquen problemes de mobilitat perquè es queden aturats i les seves dimensions fan que ocupin gran part dels carrers. A més, generen contaminació acústica. “Hi ha vehicles que fan les descàrregues mentre estan en marxa o que les fan durant la matinada. Alguns dels carrers on passa són els de Comtal i d’Amargós”, assenyalen.

La paret d'un carrer malmesa pel pas de vehicles de gran tonatge / Associació de Veïns de Gòtic
La paret d’un carrer malmesa pel pas de vehicles de gran tonatge / Associació de Veïns de Gòtic

Des de l’entitat veïnal consideren que aquesta situació amb múltiples efectes per al veïnat és una de les conseqüències de “tota la infraestructura que necessita el turisme i el sector dels serveis”. Els primers afectats, recalquen, són les persones que donen vida al Gòtic durant tot l’any. “Això afecta directament a la vida dels veïns”, insisteixen.

Davant d’aquest panorama, que de fet, provoca queixes veïnals des de fa anys, suggereixen que s’haurien de substituir els camions de gran tonatge per altres més petits i permetre la seva circulació en franges horàries concretes. “Es destinen molts diners públics a esmenar les afectacions d’aquests camions. Podem trobar un model de mobilitat més respectuós amb l’entorn?”, proposen sense saber ja quantes vegades han demanat que el consistori tingui en compte els veïns del Gòtic i la vida de barri.

L’Ajuntament ha obert expedients a centenars de terrasses

Dins de l’àmbit de la massificació de l’espai públic, en els darrers mesos hi ha hagut unes grans protagonistes al Gòtic i a Ciutat Vella: les terrasses. L’Ajuntament ha obert expedients a centenars de bars i restaurants que no complien amb la normativa. Un dels casos més polèmics ha estat el d’un restaurant situat al número 10 del carrer d’Avinyó, la terrassa del qual ocupava un carrer sencer. Concretament, comptava amb 21 taules, encara que a la llicència d’activitat no hi constava cap.

El seu final va arribar a finals d’octubre, quan la Guàrdia Urbana va retirar les taules i les cadires mentre hi havia turistes dinant. Tot i que l’Associació de Veïns del Gòtic s’oposava a què ocupessin aquest espai, els propietaris del restaurant mai havien arribat a retirar les taules.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa