Les gelateries viuen un boom a Barcelona, especialment a l’Eixample. Del 2021 fins al 2024, la petició de llicències s’ha multiplicat per quatre, passant de 10 a 42 en poc més de tres anys, segons les dades facilitades per l’Ajuntament al TOT Barcelona. En el conjunt de la ciutat, en el mateix període de temps, la demanda ha seguit la mateixa línia, i les gelateries han crescut de les 30 a les 127, per l’impuls viscut a l’Eixample. Abans de l’estiu, obriran a la ciutat tres gelateries de renom de la mà del xef Albert Adrià, Massimo Pignata (DelaCrem) i Lucciano’s.
Des del consistori, expliquen que les gelateries poden funcionar a Barcelona sota tres tipologies diferents de llicències: caramels i gelats (en el cas de Ciutat Vella, aquests establiments estan regulats pel pla d’usos del districte, és a dir tenen una normativa específica, mentre que a la resta de territoris es poden implantar sense requisits concrets), caramels i gelats amb zona de degustació (amb una regulació específica en la majora de plans d’usos vigents) i orxateries-gelateries (un tipus de negoci també regulat a la majoria dels plans d’usos). Els plans d’usos regulen i limiten l’obertura de diferents tipus de negocis en zones on hi ha una sobresaturació de tipologies concretes d’establiments.
117 de les 127 llicències totals
A tot Barcelona, la llicència d’establiments per la venda de gelats i caramels és de llarg el tipus de permís més sol·licitat. Entre 2021 i 2024, d’aquests negocis n’han començat a funcionar 117 sobre les 127 llicències totals demanades. De permisos de llicències amb zona de degustació se n’han gestionat sis, mentre que d’orxateries-gelateries, només se n’han sol·licitat quatre en aquests tres anys i escaig. De les 117 llicències de caramels i gelats, 49 es van demanar el 2023; 33, el 2022, i 27, el 2021.

A banda de l’Eixample, amb 42 establiments entre 2021 i 2024, els districtes on s’han demanat més llicències són Gràcia (20), Sarrià-Sant Gervasi (12), Sant Andreu i Sant Martí (10), Sants-Montjuïc (nou), Nou Barris (vuit), Horta-Guinardó (sis) i les Corts i Ciutat Vella (cinc). Entre les dades facilitades pel consistori destaca que l’any 2022, a Gràcia, es van requerir la meitat de les llicències que suma el districte des del 2021.
Gelateries de renom
Al llarg d’aquests primers mesos del 2024, s’han demanat 11 llicències per obrir gelateries a Barcelona, la gran majoria també a l’Eixample. I cap al juny, engegaran a la ciutat gelateries de renom impulsades per Albert Adrià i Lucciano’s, a Ciutat Vella, i DelaCrem, a l’Eixample. El xef, germà de Ferran Adrià, s’ha associat amb el pastisser Alfredo Machado i el director general de Torrons Vicens, Àngel Velasco, per obrir una gelateria a la Rambla, 134, en un annex del local que la firma torronera d’Agramunt té al passeig.

Segons Adrià, Barcelona és “la ciutat de les cocteleries, pizzeries, hamburgueseries, brunch, hipster-cafès i, ara, gelateries. A les formidables que ja existeixen, no paren de sumar-se’n de noves. Posarem el nostre granet de sorra amb un projecte que veurà la llum a mitjan juny”, va escriure fa uns dies a Instagram. Adrià i Machado proven una vintena de sabors a la setmana, i tot i que al comerç es podran trobar gelats molt diferents, els sabors seran de quatre famílies: els de temporada, elaborats amb fruites i herbes, segons cada moment de l’any; els d’adults, amb alcohol; els clàssics, amb sabors de xocolata, maduixa, pistatxo, vainilla…, i els d’autor, els més creatius.
Lucciano’s, a la pastisseria històrica Massana
La gelateria d’Adrià obrirà al Gòtic, el mateix barri on la marca argentina Lucciano’s té previst inaugurar el seu segon establiment a la ciutat. De fet, la gelateria s’instal·larà en un local històric, a l’antiga pastisseria Massana, on el mestre pastisser Agustí Massana i Riera va inventar la mona de Pasqua amb ous de xocolata. En conversa amb el TOT, Franco Otero, un dels propietaris de Lucciano’s, va confirmar l’obertura del comerç pel mes de juny. Els locals de Lucciano’s es caracteritzen per tenir tots una ambientació diferent. El local de rambla de Catalunya amb Gran Via és de temàtica espacial. El del carrer Ferran, també ho serà, però els elements variaran. Lucciano’s va ser creada per Daniel Otero i els seus fills Christian i Franco l’any 2011 a Mar de Plata. Actualment, el grup empresarial compta amb 60 establiments a Argentina, Uruguai, Estats Units, Itàlia i l’Estat espanyol.

Segons l’Ajuntament, al local del carrer de Ferran, 14, ja consta una llicència d’activitat per funcionar com a pastisseria, rebosteria i venda de gelats. A la façana de l’edifici encara s’hi poden veure rètols de la històrica pastisseria, de 1835. Fonts municipals recorden que els rètols estan protegits i no es poden treure. A l’anterior llogater, la Cure Gourmande, el districte de Ciutat Vella els hi va fer netejar, en una actuació en col·laboració amb l’Institut del Paisatge Urbà del mateix consistori. Es dona la circumstància que la pastisseria Massana és el “bressol”, diu l’Ajuntament, de l’Escola Massana de disseny. El fill del pastisser, que també es deia Agustí Massana, era mecenes i filàntrop i a la seva mort va deixar 500.000 pessetes a l’Ajuntament perquè creés una escola d’especialitats industrials i cultura artística.
Una gelateria amb productes catalans
Massimo Pignata és el mestre gelater italià que hi ha al darrere de Delacrem, amb dos establiments a la ciutat, un al carrer d’Enric Granados, 15, i l’obrador DelaCrem, al passeig de Sant Joan, 59. A la gelateria d’Enric Granados amb Consell de Cent, en plena superilla, és habitual que s’hi formin llargues cues. Aquest mes d’abril, per exemple, s’hi va poder veure a la cantant Dua Lipa i a la seva parella, Callum Turner. També a finals de primavera o a principis d’estiu, Pignata obrirà una altra gelateria, a Consell de Cent amb Muntaner, que es caracteritzarà per vendre només gelats de productes catalans. S’hi podrà degustar, per exemple, gelats amb avellanes de Reus i maduixes del Maresme, o de iogurts de la Fageda amb grataculs.