Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La bonificació en la recollida de residus porta a porta arriba a Sarrià
  • CA

Després de Sant Andreu del Palomar, ara arriba a Sarrià. La recollida de residus porta a porta a Sarrià Vell començarà a bonificar aquells veïns i veïnes del barri, amb l’objectiu d’augmentar la quantitat de fracció orgànica que reciclen. Actualment, la recollida selectiva, aquella que se separa les deixalles en funció de la seva tipologia, se situa estancada al 38%, admet l’Ajuntament. El consistori té el compromís d’augmentar el percentatge al 55% de cara al 2025 i, per assolir-ho, ha començat a oferir reduccions d’impostos. Qui recicli, per tant, tindrà premi: una exempció del 30% en la taxa municipal de recollida de residus. Per això cal, com a mínim, fer 40 aportacions d’orgànica al llarg d’un any, una fita fàcil d’obtindre si es recicla.

“A partir d’ara, la recollida de la fracció orgànica es recollirà amb cubells individuals vinculats a cada domicili per poder registrar-ne el nombre d’aportacions i poder aplicar la bonificació”, ha indicat l’Ajuntament aquest dijous, a través d’un comunicat de premsa. “Durant les pròximes setmanes es vincularan els cubells als habitatges i es repartiran nous cubells als habitatges que no en tenen o els que el tenen en mal estat”, ha afegit.

El porta a porta no és nou en aquesta zona de Sarrià. De fet, va ser aquí el primer lloc on es va implementar per primer cop a la ciutat de Barcelona, l’any 2018, després de la demanda de l’Associació de Veïns de Sarrià. La diferència, però, és que ara es començarà a reconèixer el gest de separar les deixalles que qualsevol persona generà amb reduccions impositives. En aquesta zona de Barcelona el porta a porta comprèn 4.023 llars i a Sant Andreu del Palomar 5.500.

493 quilos de residus per persona i any

De mitjana, un barceloní genera 493 quilos de residus cada any, dels quals 308 no es reciclen i van a parar a la fracció rebuig. Això suposa un encariment del procés de reciclatge. El cost actual, amb un minso 38% de reciclatge, suposa 191 euros per llar i any. “Si la recollida selectiva se situés al 60%, el preu baixaria a 163 euros per llar i any i al 70%, a 150 euros per any i llar”, calcula l’Ajuntament. Això és així perquè la recollida de la fracció rebuig és de 206 euros per tona, en canvi, la fracció orgànica té un cost de 124 euros per tona i el tractament de paper i vidre és d’aproximadament 45 euros la tona, més de quatre vegades més econòmic que el tractament de rebuig, argumenta el consistori.

No reciclar també afecta en l’emissió de gasos d’efecte hivernacle. El rebuig va a parar a l’abocador o s’incinera, majoritàriament, i això fa que sigui el tractament de residus amb més emissions de CO2. “La recollida selectiva i el reciclatge són l’opció que més es compromet amb la reducció de les emissions”, emfatitza l’Ajuntament.

Pacte amb Europa

Barcelona s’ha compromès amb Europa. Per això ha creat eines que donin compliment a la Directiva europea 2018/851 del Parlament Europeu i del Consell Europeu, com el Programa Metropolità de Prevenció i Gestió de Recursos i Residus Municipals 2017-2025 (PREMET25) i l’Acord Metropolità pel Residu Zero de febrer de 2019, que marquen com a objectiu arribar al 55% de recollida selectiva el 2025, el 60% el 2030 i el 65% el 2035.

La comunicació del servei es reforça amb la posada en marxa d’un servei d’atenció telemàtica i presencial, l’Oficina del Porta a Porta, que se situarà inicialment al carrer Anglí, 31, que és on hi ha l’Oficina d’Atenció al Ciutadà de Sarrià-Sant Gervasi. També s’inicia un servei d’atenció i seguiment a peu de carrer i l’activació de la web app ciutadana porta a porta. Aquesta eina digital és un projecte per impulsar la corresponsabilització i la transparència en la recollida dels residus.

L’Ajuntament confia que hi hagi menys polèmica amb el porta a porta a Sarrià que a Sant Andreu de Palomar, quan es van fer i desfer diversos cops els plans municipals previstos, davant de la resistència dels habitants. “Un grup de veïns”, puntualitzen fonts del consistori. Per aquestes modificacions la Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB) va criticar la “política erràtica” de l’administració i la va animar decididament a aplicar el porta a porta.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa