Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Batlle descarta dotar de pistoles taser a la Guàrdia Urbana per al desconfinament
  • CA

El tinent d’alcaldia de seguretat, Albert Batlle, ha descartat incorporar pistoles taser a la dotació dels agents de la Guàrdia Urbana per afrontar el desconfinament. El grup municipal de Cs li ha demanat en una proposició a la comissió de Presidència aquest dimecres al migdia. “No creiem que respongui a una necessitat operativa, si n’hi hagués ja farem l’anàlisi corresponent”, ha resolt Batlle. El vot en contra d’ERC, molt reticent a les pistoles taser, ha inclinat la balança a favor del govern BComú-PSC per poder rebutjar la proposta, a la que sí que donaven suport la resta de grups (JxCat, Cs PP i BpC).

Batlle ha defensat que els darrers mesos ha baixat molt la delinqüència, gràcies al confinament. En concret ha citat reduccions del 94% en furts, del 70% en robatoris, del 81% en robatoris amb violència i intimidació i del 43% en les ocupacions. També ha fet referència a les infraccions de l’estat d’alarma, per exemple a les platges, amb les que s’ha mostrat resignat: “Tenim una ciutat de 96 km2 i 1,6 milions de persones que no poden anar als bars, teatres, cinemes… Els dies són llargs, les temperatures pugen i portes al camp no les podem posar”. 

Paco Sierra (Cs), que ha explicat que viu al mateix bloc de pisos on va ser arrestat un home acusat de jihadisme, ha reclamat molta més contundència policial a Ciutat Vella. “La gent viu amb una por reverencial, no pot ser que quan els veïns surten a aplaudir a les 20h al balcó les màfies els assenyalin i amenacin”, ha dit el regidor, que ha assenyalat en concret el carrer dels Salvador. També ha argumentat que amb pistoles taser “s’haguessin evitat les lesions” de tres agents de la Guàrdia Urbana que van ser agredits a Sants quan controlaven el compliment de l’estat d’alarma. 

Pla de xoc al Raval i la Barceloneta

El debat tens sobre la inseguretat al centre de Barcelona ha prosseguit amb una proposició del PP, que demanava un pla de xoc per al Raval i la Barceloneta. Ha quedat desestimada amb el vot en contra del govern i ERC i l’abstenció de JxCat. “No tenim planitis, no cal estar elaborant i reelaborant plans!”, ha replicat Batlle, que ha recordat que segueix vigent el Pla estratègic Barcelona Ciutat Segura aprovat aquest estiu i liderat per la conselleria d’Interior. 

Durant el confinament, ha insistit, s’han desmantellat 8 narcopisos al Raval i ha qualificat el carrer Príncep de Viana de “carrer major d’aquesta marginalitat”. Bou, visiblement indignat, ha reclamat solucions per als veïns afectats, que ha assegurat que estan disposat a marxar del districte per la inseguretat. També s’ha queixat dels robatoris als residents –“Ja no roben als turistes, ens roben a nosaltres!”–, el que exacerbat al regidor Jordi Coronas. 

El republicà atribuït la inseguretat sobretot a la lentitud judicial, la manca de coordinació als Serveis Socials del districte, els pisos buits i la presència de xarxes de crim organitzat. Manuel Valls (BpC) li ha replicat que la situació de Ciutat Vella és fruit d’un “doble fracàs”, el de la via policial i la via social. Jordi Martí Galbis (JxCat) ha lamentat que el districte sigui “una bomba de rellotgeria” i ha demanat una resposta urgent, tot i que no amb un pla de xoc perquè és una eina de durada limitada.

Evitar que proliferi el botellón

També en matèria de seguretat, Batlle ha respost a JxCat sobre la proliferació de botellón amb l’inici de la desescalada, per exemple a les places de Gràcia i a l’entorn del Fòrum. El tinent ha assegurat que la Guàrdia Urbana té ordres del govern de “prevenir i reaccionar” per evitar aquestes trobades juvenils, amb patrullatge nocturn als punts i horaris que té detectats cada districte. 

Durant el confinament, ha afegit, el centre de coordinació policial ha rebut 2.719 trucades de veïns per molèsties causades per persones a l’espai públic –un 29% menys que en els mateixos mesos de l’any passat–, de les quals 142 eren específicament per consumir a la via pública. Uns 1.200 agents estan ara de servei a diari, repartits entre el torn de matí (540), el de tarda (446) i el de nit (221). 

55 agents infectats

En canvi, el tinent d’alcaldia sí que ha acceptat dos precs –de JxCat i del PP– sobre dotar d’equips de protecció al personal de la Guàrdia Urbana. Batlle ha actualitzat les dades de contagi a la policia local: 55 agents han donat positiu a les proves de Covid19 i 182 segueixen confinats. Les dues categories han baixat des de finals d’abril, quan eren 157 i 284. Segons Batlle s’han fet ja 563 proves PCR i 210 tests ràpids. 

Pel que fa al material de protecció, el tinent ha detallat una despesa de 533.000 euros per a l’adquisició d’elements com 65.100 mascaretes quirúrgiques, 58.073 mascaretes FP2 i FP3, 3.094 litres de gel desinfectant, 217.000 guants de nitril, 5.500 ulleres, 1.100 bates, 8.050 granotes i 2.619 peücs.

Més agents cívics

La comissió també ha abordat l’ERTO del 40% a l’equip d’Agents Cívics, que ha donat suport a la Guàrdia Urbana en les tasques d’informació i control de les restriccions de confinament. ERC ha demanat revertir la reducció temporal del servei, que Batlle ha acceptat sense posar-hi data.

Ha detallat que han prestat servei en platges i parcs, que a partir del 6 d’abril es van canviar parcs per dos carrers de Nou Barris (Via Júlia i passeig Valldaura), a partir del 20 d’abril van controlar les distàncies de seguretat a les cues de comerços i farmàcies d’Horta-Guinardó i els caps de setmana de maig s’han concentrat en el front marítim.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa