Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Barris on la brutícia és un problema: “La situació encara no ha millorat”
  • CA

El darrer baròmetre semestral es va publicar fa pocs dies. Els resultats van ser els mateixos que en baròmetres anteriors: la inseguretat i la neteja són els temes que més amoïnen als barcelonins. Concretament, la neteja és la segona preocupació dels veïns, ja que un 15,8% dels enquestats van assenyalar-la com a problema, la qual cosa vol dir que aquesta percepció negativa ha crescut cinc punts respecte l’anterior baròmetre. 

Davant d’aquests resultats, el regidor de Pressupostos i Presidència, Jordi Martí, es va mostrar preocupat. Tot i que al mateix temps va recalcar que hi havia més dades positives que negatives al voltant de la neteja, va reconèixer que la nova contracta havia aterrat amb deficiències en els darrers districtes on ho va fer: Sants-Montjuïc, les Corts, Sarrià-Sant Gervasi, Horta-Guinardó i Nou Barris.

Bosses de brossa al voltant dels contenidors

Des del barri del Baix Guinardó (districte d’Horta-Guinardó), membres de l’Associació de Veïns del Baix Guinardó reconeixen que, tot i que en les darreres setmanes la neteja ha millorat en alguns carrers, encara hi ha problemes amb la nova contracta. Hi ha punts del barri, avisen, on no es recullen les fulles dels arbres i també hi ha brossa al voltant de contenidors. Les causes? “A vegades és perquè es passen a buidar amb poca freqüència i, altres vegades, per l’incivisme de gent que deixa les bosses a terra”, diuen i, tot seguit, afegeixen: “Cal anar amb compte perquè tot això fa que hi hagi més rates”. 

Brossa al costat d'un contenidor de reciclatge de Torre Baró / Jordi Play
Brossa al costat d’un contenidor de reciclatge de Torre Baró / Jordi Play

En un altre barri de la ciutat, Torre Baró (districte de Nou Barris), la nova contracta també ha avivat queixes. Tal com alerten des de l’Associació de Veïns de Torre Baró, en aquests moments hi ha menys treballadors que abans a les brigades de neteja. Això no és tot. A més, no s’han renovat els contenidors del barri, tal com es va dir que es faria amb la nova contracta. “La situació no ha millorat en els darrers mesos”, afirmen. 

Al barri Gòtic (districte de Ciutat Vella), la nova contracta es va desplegar mesos abans que en els districtes d’Horta-Guinardó i Nou Barris. Des de l’Associació de Veïns del Gòtic, asseguren que la situació continua igual que sempre, “no ha empitjorat”, i que els treballadors del servei de neteja fan bé la feina. “Netegen els carrers amb freqüència i eficiència”, apunten. Tot i això, les particularitats d’aquesta zona del cor de Barcelona fan que hi hagi un problema de brutícia. “Es fa massa ús de l’espai públic, per part de bars i restaurants que generen molts residus, i per part de persones. Està ultrasaturat”, asseguren.

“Hi ha una falta d’educació brutal”

En un altre punt del districte de Ciutat Vella, El Raval, un membre de la Xarxa Veïnal del Raval, Àngel Cordero, alerta que hi ha un problema d’incivisme per part de comerços, turistes i de veïns que fa que el barri no estigui sempre net. Les raons? “Hi ha una falta d’educació brutal”, assenyala i, tot seguit, afegeix: “Hauríem de fer autocrítica com a societat i recordar que, per molts mitjans que s’hi posin, si la gent continua tirant brossa al carrer la cosa continuarà igual”. En aquest sentit, Cordero emfatitza que el pressupost en neteja “és més alt que mai”.

Per tal de millorar la situació, demana, com han fet altres vegades diverses plataformes veïnals, fer una campanya informativa per intentar canviar certs comportaments. D’altra banda, indica que l’Ajuntament i la nova contracta de neteja haurien de revisar si la quantitat de contenidors que hi ha actualment al barri responen als nous temps. “El comerç en línia genera molts residus”, recorda Cordero.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Ricard a gener 01, 2023 | 22:21
    Ricard gener 01, 2023 | 22:21
    La brutícia del carrer sovint és deguda a la deixadesa d'alguns veïns, en reciclatge o en mal ús del sistema de recollida. Cal dir-ho clar.
  2. Icona del comentari de: Ramona Borras a gener 02, 2023 | 21:48
    Ramona Borras gener 02, 2023 | 21:48
    Bcn segueix bruta igual.La gent es molt incívica......però l'Ajuntament no fa res per combatre'l .I no hi ha el suficient personal de neteja ,i pasan a netejar molt de tant en tant....
  3. Icona del comentari de: Joaquim a gener 03, 2023 | 12:36
    Joaquim gener 03, 2023 | 12:36
    Les corts canvien contenidors y de tres en queda només un am una altra ubicació,resultad contenidors plens y no pots recicla

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa