Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El barri barceloní que vol posar llum a la foscor

Dues qüestions apareixen reiteradament com les principals preocupacions dels barcelonins en els darrers anys: La neteja i la seguretat, que també agrupen gran part de les queixes polítiques al plenari del consistori. Pel que fa a la neteja, els mateixos responsables admeten el problema. L’últim, el primer tinent d’alcaldia i líder socialista, Jaume Collboni, en una entrevista al TOT Barcelona. També preocupa la seguretat; malgrat que les xifres de furts i robatoris han baixat a la ciutat, la percepció d’inseguretat entre la ciutadania creix. De fet, el tinent d’alcalde de Seguretat, Albert Batlle, fins i tot ha dit que s’ha instal·lat a Barcelona la “cultura de la navalla”.

Però a la realitat del dia a dia dels barris hi ha problemes que probablement no protagonitzaran enquestes d’opinió ni tampoc plenaris. Però són una realitat. Hi ha un barri que darrerament ha alçat la veu contra una altra problemàtica fins ara amb poc protagonisme a l’opinió pública. Alguns veïns del barri gracienc del Camp d’en Grassot reclamen millores en la il·luminació dels seus carrers. Fins i tot un tertulià de TV3 ha arribat a elevar la queixa a la televisió. Ara bé, tots els veïns comparteixen aquesta percepció?

“L’Ajuntament considera que ja hi ha llum suficient”

L’Associació de Veïns del Camp d’en Grassot manifesta la seva preocupació per aquest tema al TOT Barcelona. Admeten que no és el principal problema del barri, on la brutícia dels carrers i alguns dels darrers projectes de pacificació angoixen més que la falta de llum. Malgrat tot, no entén com encara no s’han incorporat fanals amb llum de led. “Hem reclamat a l’Ajuntament un canvi en diferents ocasions i constantment responen que ja es veu suficient”, diu el president, Josep Serra.

Els representants veïnals recorden que la pacificació d’alguns carrers —fet que celebren, d’altra banda— va suposar un punt d’inflexió. “El director de les obres ens va dir que canviarien la llum per rebaixar la contaminació lumínica”, recorda Serra, que lamenta que ningú els ho comuniqués abans. Els anteriors fanals eren tan alts que molestaven als veïns de les primeres plantes. Segons l’Associació de Veïns, s’ha passat d’un extrem a l’altre. “Alguns fanals topen contra la copa dels arbres”, lamenta Serra, que assegura que a segons quines hores de la nit fa angúnia passar per algunes zones.

Il.luminació deficient al carrer d'en Grassot: groga, amb ombres i fluixa.
Molts fanals donen als arbres i provoca grans ombres al carrer / Jordi Play

Diferents nivells de preocupació

El carrer d’en Grassot és un dels més afectats segons l’associació veïnal. La Cristina, una veïna que viu a 5 minuts, passeja cap a les vuit del vespre d’un dijous per aquest carrer. “Potser algunes zones sí que són una mica pobres”, diu la veïna sense mostrar-se gaire angoixada. “Allà a dalt hi ha menys botigues i potser sí que és més inhòspit“, conclou.

En aquest carrer, entre el tram que queda entre Travessera de Gràcia i Sant Antoni Maria Claret, només hi ha un comerç —el centre de Ioga Trigon— complementant els fanals amb llums de neó. “Mal il·luminat no està”, diuen els treballadors del negoci, que no recorden grans queixes dels seus clients. Tanmateix, admeten que “amb llums led guanyaria una mica”.

Problemes de neteja i escocells buits

Els veïns més crítics demanen un canvi també al carrer de Roger de Flor i al passatge d’Alió. Creuen que aquests carrers queden massa pobres en no tenir botigues i que, tot plegat, augmenta la sensació d’inseguretat d’alguns dels veïns de la zona. A aquestes zones cal sumar-li un problema de neteja que es constata al paviment dels carrers, plens de pixades, oli dels vehicles o escombraries plenes. “Notem que darrerament hi ha menys neteja amb mànega d’aigua”, diu Jordi Serra, que alhora lamenta l’ús incívic d’alguns veïns que desborden les bosses d’escombraries petites.

Un altre problema que veuen al barri és l’augment d’escocells buits. Molts arbres han estat retirats i no s’han plantat de nous. Durant el passat mes d’octubre, l’Ajuntament ha impulsat la campanya ‘Cap escocell sense arbre’ per acabar amb aquesta problemàtica. La iniciativa permetrà que només quedin 465 forats buits a tota Barcelona. Segons el consistori, aquests espais sense arbre seran tapiats automàticament davant la impossibilitat de plantar en aquella zona.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Barceloní indignat. a novembre 13, 2022 | 06:40
    Barceloní indignat. novembre 13, 2022 | 06:40
    Doncs, vist aixó, ja podem donar per segur el què farà l'Ajuntament: arbres a terra. Així no amagaran els fanals.BB

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa