Barcelona, reina europea del consum de cocaïna

Un estudi internacional la situa per davant de Zuric | També guanya Madrid en consum de diverses drogues

Un macroestudi internacional amb participació del Consell Superior d’Investigacions Científiques (Csic) ha monitoritzat el consum de drogues –anfetamina, metamfetamina, èxtasi i cocaïna– en 37 països a través de l’anàlisi de les aigües residuals i ha constatat que Barcelona és la ciutat de l’estat espanyol amb més consum d’entre les cinc substàncies analitzades.

Segons ha informat el Csic en un comunicat, l’estudi –publicat a la revista Addiction– ha analitzat les aigües residuals generades per 60 milions de persones de 120 ciutats, entre rel 2011 i el 2017, i ha conclòs que la cocaïna és la droga més consumida a les ciutats del sud i oest del continent.

Entre les ciutats de l’estat monitoritzades el 2017 (Barcelona, ​​Castelló de la Plana, Madrid, Santiago de Compostel·la i València), Barcelona és la que mostra més consum de totes les drogues analitzades, duplicant el consum estimat en les altres ciutats, segons dades obtingudes per l’equip de la investigadora Miren López de Alda, de l’Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l’Aigua (IDAEA).

Les últimes dades recollides a Barcelona, ​​del 2017, la situen en el primer lloc internacional de les ciutats monitoritzades en consum de cocaïna, per davant de Zuric (Suïssa) i Anvers (Bèlgica); en el vuitè lloc en consum d’èxtasi, liderat pels Països Baixos; el tretzè lloc en consum de metamfetamina, liderat per Alemanya i la República Txeca; i en un lloc intermedi (33 de 65) en consum d’amfetamina, liderat per Eindhoven i Anvers.

Les dades de Barcelona procedeixen d’una de les set depuradores de l’àrea metropolitana, que tracta un 34% del total d’aigües residuals de la conurbació.

Diferències per països

Els resultats confirmen les grans diferències que hi ha en el consum de substàncies psicoactives entre els països europeus: la cocaïna és la droga dominant a les ciutats del sud i oest d’Europa (Suïssa, Itàlia, França, l’estat espanyol i el Regne Unit), i el seu consum ha experimentat un gran augment en la majoria de les localitats monitoritzades.

A Bèlgica i els Països Baixos, s’observa un important consum de cocaïna i amfetamina, una substància que s’ha popularitzat en aquests països i en el nord d’Europa.

El consum de metamfetamina, encara que menor que el de les altres quatre drogues estudiades, és especialment elevat en països de l’est (a Eslovàquia, la República Txeca i l’est d’Alemanya) i està expandint al nord i al centre d’Europa.

A diferència del que passa a Europa, el consum de metamfetamina domina a les ciutats d’Amèrica del Nord (Estats Units i Canadà) i Australasia (Austràlia, Nova Zelanda i Corea del Sud), amb nivells mitjans que superen els estimats a Europa de l’est. A Amèrica del Sud (Colòmbia i Martinica), la cocaïna és la substància dominant.

Més informació

Comentaris

  .. 24/10/2019 12:06 am
  Gracias a Rivera y Cía.
  Me too 23/10/2019 11:22 pm
  Ha tornat l'Alberto Carlos?
  De hecho, los cuestionados 900.000 euros de Sito Miñanco proceden de la venta de farlopa a la Generalitat 23/10/2019 8:53 pm
  El Sr Boye lo explicará próximamente ante la Asamblea General de las Naciones Unidas.
  anonima 23/10/2019 8:01 pm
  I quan venen els picoletos més encara!!
  capitao lampiao 23/10/2019 7:58 pm
  Aixo es tot el que han deixat les forces d'ocupacio?.
  Un de Ciudagramos. 23/10/2019 7:39 pm
  Quant marxin els piolins baixarem en el ranking.
  josep 23/10/2019 7:25 pm
  clar, amb tants polisies i guardiasivils... el consum es dispara.

Nou comentari