Menys d’un 1% dels restaurants i obradors de Catalunya estan acreditats com a 100% segurs per a un consumidor celíac. Tot just uns 300 establiments a tot el país on es pot assegurar que els seus plats no presenten traces d’aquesta proteïna que és al blat, el sègol i l’ordi. Però Barcelona està perdent oferta de menjar sense gluten a un ritme vertiginós. La capital catalana s’està veient afectada per l’augment del cost de vida i la inflació que afecta els aliments, i els establiments que treballen amb menjar sense gluten n’estan patint especialment les conseqüències. Alguns d’ells no han pogut resistir aquesta pujada de costos i han hagut d’abaixar la persiana, mentre que altres malden per sobreviure reduint la carta o canviant els productes per uns de menor qualitat. Inevitablement també estan pujant els preus per als clients, els consumidors finals que han d’aportar més de les seves butxaques i que en molts casos han hagut de reduir el nombre de dinars o sopars fora de casa

En el cas dels celíacs, trobar restaurants on poder menjar sense riscos i amb seguretat és en moltes ocasions una odissea. Amb aquesta pujada de costos encara ho és més i se’ls redueixen les possibilitats. Ester Roca, responsable de restauració de l’Associació de Celíacs de Catalunya, assenyala que en el procés de renovació de les acreditacions que l’entitat dona als restaurants sense gluten cada any s’han adonat del gran augment de preus. “Com a conseqüència, en molts casos han hagut de reduir la carta, el que suposa que els celíacs ara tenen menys opcions i varietat de menjar”, lamenta. 

És el cas, per exemple, de les fleques sense gluten, que treballen amb una farina especial el preu de la qual s’ha disparat. Això ha fet que la majoria hagin reduït les opcions, hagin canviat els productes o fins i tot hagin traspassat el negoci a causa de la inflació insostenible. 

Aquest any el preu de les Mones es dispararà per la reducció de fleques que treballen sense gluten / ACN

Una food truck sense gluten, aturada pels preus “exagerats”

Aquestes dificultats s’han traslladat fins i tot als negocis més exitosos. És el cas de la Caravan Racer, una food truck que fins ara havia sigut 100% sense gluten. La Montse, la seva propietària, explica al TOT Barcelona la història d’un negoci que ha hagut de canviar completament per poder superar aquest augment de costos. “Tenim diverses food truck i una d’elles estava especialitzada en sense gluten i acreditada per l’associació. Aquest any no l’he renovat”, explica. 

Quan va pensar a posar aquest negoci es va adonar que no podia fer menjar sense gluten i amb gluten en un espai tan petit, per la qual cosa va optar per fer-ho tot sense gluten i evitar la contaminació creuada. Ara, però, ha hagut de plegar. “Amb l’augment de despeses i el cost del producte he hagut de deixar-ho estar, la tinc aturada”, assenyala. 

La propietària d’aquesta food truck detalla els productes que més han pujat de preu: “El sucre ha pujat un 50%, la farina un 40%, la mantega un 42% i les bombones de gas que abans costaven 12 euros ara ja arriben a 20”. En aquestes circumstàncies, explica, “no es pot mantenir el negoci”, perquè per fer-ho hauria d’incrementar molt el preu final que paga el client. “Prefereixo tenir la sense gluten tancada a no ser que me la demanin per un servei privat”, conclou. 

La Caravan Racer ha estat un dels establiments sense gluten afectats per l’augment de costos

Canviar de carta tres cops en un any perquè l’escalada de preus no s’atura

En el cas del restaurant Il Piccolo Focone, especialitzat en menjar sense gluten des de fa gairebé 15 anys, els propietaris no s’han plantejat mai deixar de treballar el sense gluten, però sí que han hagut d’adoptar mesures per contenir les despeses. Per exemple, han hagut d’adaptar la carta fins a tres vegades en un any perquè els preus no han parat de pujar en cap moment. “No volem traslladar-ho tot al client, per això hem hagut de buscar opcions”, explica Eloy Caicedo, propietari d’Il Piccolo Focone. 

Eloy Caicedo i Isabel Pinar, amos de la pizzeria Il Piccolo Focone, preocupats pel futur del local / Jordi Play
Eloy Caicedo i Isabel Pinar, amos de la pizzeria Il Piccolo Focone, preocupats pel futur del local / Jordi Play

En aquests canvis de carta a què s’han vist obligats han reduït lleugerament les opcions sense gluten i per fer-ho han avaluat els productes que més cars els sortien i els que menys demanava la gent. Aquests han estat principalment els que han caigut de la carta, que està en continua evolució segons els canvis en el mercat. També han buscat proveïdors catalans en comptes de portar certs productes des d’Itàlia donat l’elevat cost del transport. Caicedo avança que durant el pròxim mes de març tornarà a haver-hi un canvi de carta amb nous plats, tot i que subratlla la intenció de mantenir una àmplia oferta per a celíacs malgrat haver estat obligats a adaptar els productes per continuar amb el negoci. 

En aquest mapa podeu consultar tots els restaurants acreditats a Barcelona i a Catalunya per poder gaudir d’un àpat 100% segur per a celíacs.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa