A Catalunya, una de cada deu persones és celíaca, és a dir, presenta intolerància alimentària al gluten. El gluten és una proteïna que es troba en alguns cereals com ara el blat, el sègol, l’espelta, d’entre altres. L’efecte que aquesta proteïna provoca en persones amb celiaquia és una lesió a les vellositats de la paret del tub digestiu que provoca mala absorció dels nutrients i, com a conseqüència, pot desencadenar en un ventall de simptomatologies com la distensió abdominal, el dèficit del creixement, diarrea, mal de cap, irritabilitat, etc. Cada vegada se’n diagnostiquen més casos i cal ser molt curosos amb la dieta.

En aquest sentit, segons dades de l’Associació Celíacs de Catalunya, dels 1.270 restaurants barcelonins que asseguren tenir opcions sense gluten, només 79 són realment segurs. Això significa que menys del 10% dels restaurants, en concret, un 6,2%, que publiciten aquesta ofertra a la ciutat compleixen realment amb els criteris necessaris. Així ho ha explicat la responsable de comunicació de l’entitat en una entrevista al Bàsics de Betevé, en ocasió del Dia Internacional de la Celiaquia. L’entitat, ha explicat Irene Puig, vol reivindicar la seguretat de les persones celíaques en la restauració amb la campanya “La celiaquia es combat a taula”.

La falsa moda de menjar sense gluten per salut

És un percentatge molt baix, i de fet, des de l’Associació demanem que els restaurants s’acreditin, perquè s’ha posat de moda menjar sense gluten per la creença errònia que pot ser més sa, i els restaurants s’han sumat a la moda, però sovint a l’hora de cuinar no es té en compte la contaminació encreuada, i els plats que ofereixen al client final tenen traces de gluten”, ha explicat Puig.

L’associació explica que sovint se serveix al client un plat que conté traces de gluten, per exemple, perquè hi han anat trossos de pa o farina. Per això l’entitat vol que els establiments s’acreditin demostrant que compleixen tots els requisits. “Han de tenir un protocol, pot ser que tinguis una sola cuina o dues, però has de seguir un protocol d’elaboració dels plats sense gluten”, afegeix Puig.

Des de l’entitat s’explica que “al final s’acaba demanant als amics i familiars que vagin als restaurants acreditats per seguretat, i això fa que les persones del nostre entorn s’adaptin. Però a Barcelona són 79, que poden semblar pocs, però és molt més que en altres llocs del país, on potser no hi ha cap oferta o molt poca”, conclou la responsable de comunicació de l’associació.

Nou comentari

Comparteix