Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La llum i els bars, els sacrificis que fan els barcelonins per la inflació
  • CA

Els barcelonins tenen por dels efectes adversos que puguin tenir la inflació i la guerra a Ucraïna en l’economia de la ciutat i la seva particular. I ja prenen mesures per fer-hi front. El baròmetre municipal d’aquest juliol inclou com a preguntes d’actualitat la visió ciutadana sobre l’encariment de preus i el conflicte ucraïnès.

La gran majoria dels 800 enquestats aquest mes de maig assegura que ha canviat d’hàbits per reduir l’impacte de la inflació en les seves finances. La tàctica de la majoria per pal·liar despeses desmesurades és posar la rentadora –o altres electrodomèstics– en horaris en què el cost de l’electricitat és menor, com la nit o el cap de setmana. Ho fan el 64,4% ja. En el mateix sentit, la meitat dels barcelonins hauria racionat l’ús de la calefacció aquest hivern i un 47,5% modera la potència o freqüència de l’aire condicionat domèstic per reduir la factura de la llum. Contrasten aquestes dades amb què només un 15,2% dels enquestats ha canviat de companyia o tarifa elèctriques.

La tercera mesura més repetida no té a veure amb els subministraments sinó amb l’oci. I és que el 48,9% dels enquestats assegura que ha prescindit de sortides a restaurants i bars per gastar menys. Les compres en general (47,9%) i les d’aliments en particular (46,5%) també s’han frenat per arribar millor a final de mes. D’altra banda, un 45,8% diu que ha reduït les sortides de lleure fora de la ciutat, però molts menys, un 31,8%, ha decidit retallar les vacances en el primer estiu postpandèmic.

Resultats del baròmetre municipal de juliol de 2022
Resultats del baròmetre municipal de juliol de 2022

Preocupació per la guerra a Ucraïna

La invasió russa a Ucraïna genera una important atenció ciutadana: a 8 de cada 10 barcelonins els preocupa “molt o bastant”. Les dones i les persones grans són les que més ho responen. Un percentatge molt similar (79,7%) tem que la guerra perjudicarà l’economia de Barcelona, amb un impacte entre negatiu (43,4%) i molt negatiu (36,3%). L’acollida de refugiats ucraïnesos, en canvi, l’avalen tres quartes parts dels entrevistats. Un petit 7,4% en té una opinió negativa i un 11,2% no sap com valorar-la.

Tornen les vacances d’estiu

La sortida de la pandèmia impacta en les ganes de marxar de vacances. Ara només un 31,1% diu que es quedarà a Barcelona aquest estiu, quasi deu punts menys que el 2020 en ple esclat de la Covid. El 17,3% torna a tenir plans de viatjar a l’estranger, a diferència del 3,2% de fa dos anys. La majoria, però, no anirà molt lluny: un 26,5% es quedarà a Catalunya i un 25,5% a Espanya. Una desena part encara no té els plans clars per les vacances.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa