Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Barcelona ja utilitza aigua freàtica per netejar els seus carrers

Aquest dimarts s’ha fet públic que la Generalitat permetrà omplir piscines municipals i les comunitàries els mesos vinents. En canvi, quedaran excloses i no es podran omplir les piscines privades de domicilis individuals que estiguin buides. Barcelona no escapa de la sequera i els seus efectes, i de fet, el març del 2023 passa a la història com el segon menys plujós des que l’Observatori Fabra va comença a recollir dades el 1914.

Aigua freàtica per netejar els carrers

En aquest context, l’Ajuntament de Barcelona ha implementat un nou sistema de distribució d’aigua freàtica per als serveis de neteja, parcs i jardins. Fins ara, els vehicles s’abastien directament dels hidrants per als usos habituals, però amb la sequera, es farà a través d’una vintena de camions cisterna de grans dimensions. A causa de la situació d’excepcionalitat, el consistori ha augmentat l’ús d’aquest tipus d’aigua en els serveis municipals. Concretament, en el 100% dels serveis de neteja i en bona part del seu ús per al reg. El regidor d’Emergència Climàtica, Eloi Badia, ha recordat que la ciutat té un consum “molt eficient” pel que fa a l’àmbit domèstic, 106 litres per persona i dia. Ara bé, ha insistit que el debat polític sobre la sequera no és si s’ha de sancionar o no, com proposa el Govern, sinó de fer-ho bé i “ajudar els ajuntaments perquè puguin fer els deures de forma immediata”. Considera, en aquest sentit, que una opció “pedagògica” que podria tenir “impacte” seria la de publicar les dades de consum dels municipis.

Fuites importants

Tal com va explicar el TOT Barcelona, només el 85,3% de l’aigua que circula per les canonades de la xarxa de distribució de Barcelona i 23 municipis més arriba a les cases. Una part important d’aquesta ‘pèrdua’ s’atribueix a qüestions tècniques relacionades amb els comptadors, que quan envelleixen calculen menys aigua de la que arriba realment a les cases. Però també hi ha un percentatge important que desapareix del registre per culpa d’accions fraudulentes, pèrdues comercials –aigua que no s’acaba comercialitzant– i, el que més preocupa, pèrdues reals provocades per fuites no resoltes.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa