Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El moviment antiColau aplega més d’un miler de persones a Sant Jaume

Els lemes que s’han escoltat davant de l’Ajuntament durant la manifestació de Barcelona és imparable no han deixat lloc a cap dubte sobre quina era la pretensió de la convocatòria. Els crits de “Fora Colau” i de “Dimissió” han ressonat a la plaça de Sant Jaume per atendre la crida a concentrar-se contra la gestió de l’alcaldessa llançada per la plataforma, apareguda a primers de mes i que engloba un centenar d’entitats i unes 2.000 persones adherides. Segons l’Ajuntament, unes 1.200 persones han secundat la protesta. Curiosament, i contràriament a allò que és habitual, el Consistori -objectiu de totes les queixes que confluïen en la concentració- ha ofert una xifra de participació superior a la que han transmès els organitzadors, que han parlat d’uns 1.100 assistents en una estimació inicial.

La protesta ha aplegat l’heterogeni magma social detractor de l’alcaldessa Ada Colau. No ha assisit, però, cap partit de l’oposició després d’escampar-se la sospita sobre el suposat entramat polític darrere del moviment. A la plaça s’han barrejat representants de sectors econòmics -com la patronal del comerç Barcelona Oberta- i entitats ciutadanes que qüestionen Colau, com les que conformen el Tsunami Veïnal. Les cartolines llampants de Barcelona és imparable contra la “inseguretat”, el “caos” i la “brutícia” han cohabitat amb un batibull de fotomuntatges aïllats de l’alcaldessa, una pancarta a favor de l’ampliació de l’aeroport del Prat, una altra que acusava Colau de ser còmplice amb el règim castrista de Cuba i una multitud d’enganxines, cartells i mascaretes amb una mateixa reclamació: la renúncia immediata de la líder dels comuns.

Per fer plàstic el toc d’atenció que han adreçat al govern de comuns i PSC, els col·laboradors del moviment -que reuneix des d’associacions de veïns fins als gremis d’hotels i dels apartaments turístics- han repartit unes cartolines grogues per aixecar-les a mode d’amonestació a l’Ajuntament. “És la primera advertència. Si no hi ha un canvi de rumb ni s’escolta a la gent, tornarem mes tard per ensenyar, llavors sí, la targeta vermella”, ha avisat Gerard Esteva, la cara més visible del col·lectiu crític amb l’obra d’Ada Colau.

Gerard Esteva, en el seu parlament en la concentració de Barcelona és imparable / JR

En el seu discurs, Esteva ha carregat contra el “nyap” en què, en la seva opinió, s’ha convertit Barcelona en els últims anys i ha retret a l’executiu municipal un “postureig que dificulta la vida dels ciutadans”. En el seu diagnòstic, ha identificat problemes d’inseguretat -“un de cada tres barcelonins serà víctima d’un robatori abans que acabi l’any”-, de sagnia d’oportunitats de negoci -“estem perdent més de 4.000 milions d’inversions”-, de preus gens assequibles de l’habitatge -“s’ha encarit un 40%”-, d’embussos de trànsit -“és un infern cada matí”- i de manca de neteja -“fins quan haurem d’aguantar aquesta brutícia generalitzada?”-.

Esteva ha predicat unitat per endreçar una ciutat que troba “desanimada, trista i aturada”. “Volem ser el catalitzador del malestar, activar el teixit associatiu i ser punt d’inflexió per tornar a fer somriure la ciutat”, ha proclamat.

Controvèrsia abans de la concentració

Abans de la concentració anunciada a primers d’octubre, Barcelona és imparable s’ha vist immersa aquesta setmana en una polèmica sobre qui la promociona i si pretén ser un trampolí per promoure Esteva com a candidat per disputar l’alcaldia de Barcelona el maig de 2023. Les xarxes socials han bullit sobre la presumpta relació entre el moviment de recent creació i Junts, un vincle que la plataforma i el partit s’han afanyat a desmentir.

Igual que ha reiterat en diverses entrevistes, Esteva ha definit Barcelona és imparable com un “moviment no politzat” durant la concentració. “Hem aguantat estoicament molta pressió a les xarxes socials. Hi som per plantar cara a una situació que no ens agrada i que volem canviar”, ha afirmat el portaveu durant la seva al·locució als congregats a Sant Jaume.

En tot cas, les especulacions s’han disparat perquè la plataforma contrària a Colau ha sorgit quan falten menys de dos anys pels comicis, just quan els partits escalfen motors per a la cursa per pugnar per l’alcaldia. A més, al voltant d’Esteva -considerat afí al sector moderat de l’antiga Convergència- i de Barcelona és imparable orbiten noms i alguns grups de pressió identificats amb el catalanisme conservador.

Les sospites difoses a les xarxes socials sobre el rerefons de Barcelona és imparable -ben repiulades i celebrades per regidors i membres dels comuns- no han contribuït precisament a enfortir el grup, que ha desplegat una intensa campanya a xarxes socials, mitjans de comunicació i publicitat al carrer per estendre el seu missatge implacable amb la gestió negligent i gens ambiciosa que atribueix al govern municipal. Després de l’enrenou sobre la suposada instrumentalització política del moviment, tres entitats s’han pronunciat per desmarcar-se de Barcelona és imparable.

La Federació Catalana de Vela i l’Associació de Veïns de Ciutat Meridiana van desmentir aquest dimecres que ningú els consultés per signar el manifest del col·lectiu. La plataforma puntualitza que mai no van arribar a inscriure’s-hi. L’Associació d’Actors i Directors Professionals de Catalunya s’ha sumat a les baixes just aquest dijous, hores abans de la manifestació, quan ha informat que ha sol·licitat no formar-hi part “després de tenir més informació sobre la plataforma”, ha explicat.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Vendetta a octubre 21, 2021 | 22:01
  Vendetta octubre 21, 2021 | 22:01
  Fora colau dels nostres barris
 2. Icona del comentari de: JordiT a octubre 22, 2021 | 07:06
  JordiT octubre 22, 2021 | 07:06
  Des de el principi es notava qui hi habia al darrere. En fi, 1200 de mes d un milio d habitants. Ridicul
 3. Icona del comentari de: Gironí. a octubre 22, 2021 | 08:21
  Gironí. octubre 22, 2021 | 08:21
  Ja oodeu anar fent, barcelonins, que si La Colau es torna a presentar, tornarà a ser alcaldessa.
 4. Icona del comentari de: Carlitos Cuervo a octubre 22, 2021 | 11:00
  Carlitos Cuervo octubre 22, 2021 | 11:00
  esta mani esta orquestada por la derecha catalana, porque les chirria que la capital de Catalunya este en manos de Colau, la necesitan para sus negocios, poco les importa los ciudadanos
 5. Icona del comentari de: Martí a octubre 22, 2021 | 13:35
  Martí octubre 22, 2021 | 13:35
  Que hi hagi al darrere que vulgui, la colau no pot continuar a barcelona, l'està destrossant i ho arruïnarà tot. Ja no es tracte de politica sino es un tema de qualitat de vida. No es pot anar desprestigiant les protestes per hi ha algú al darrere, totes tenen algun que les organitza. Tenen tot el meu suport!!
 6. Icona del comentari de: Juanjo Menéndez a octubre 22, 2021 | 15:49
  Juanjo Menéndez octubre 22, 2021 | 15:49
  M'importa un rave si hi ha algun partit polític darrere. Tot el que sigui treure als comunistes del poder serà benvingut. Fora Colau i Comuns del Govern Municipal. Com va dir Ayuso: Comunisme o llibertat…!

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa