Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Barcelona, entre les tres zones amb més velocitat de contagi de Catalunya
  • CA

Els contagis de coronavirus segueixen baixant a Catalunya després d’unes setmanes d’increment continuat al país, però encara hi ha zones on el ritme de transmissió del virus és especialment preocupant. En aquest sentit, el director de la Unitat de Seguiment de la Covid-19 a Catalunya, Jacobo Mendioroz, ha destacat que Barcelona és una de les tres zones “que no acaben de posar-se per sota de l’1”, en referència a la taxa que registra la velocitat de reproducció de la malaltia. Segons les dades del departament de Salut, de fet, la capital catalana se situa just amb una taxa d’1 pel que fa a la transmissió del virus. La resta de regions del país, tret de la zona del Pirineu i de les Terres de l’Ebre, se situen al voltant del 0,90 en la majoria de casos.

Aquesta dada sempre s’ha reivindicat com un factor important perquè marca, mitjançant una aproximació matemàtica, el nombre de persones que contagia un infectat. Segons els experts, doncs, només es pot contemplar la reducció d’un episodi greu de coronavirus quan la taxa baixa d’1, ja que significa que ja no hi ha un nou contagiat per cada persona infectada. En els pitjors moments de la pandèmia, es va arribar a tenir una velocitat de tranmissió de 3.

Ara, les dades epidemiològiques estan millorant al país, tot i que es demana un esforç especial als ciutadans d’algunes zones que encara pateixen un ritme de contagi per damunt de la mitjana. De fet, la taxa de velocitat de transmissió al conjunt de Catalunya és de 0,93 –set centèssimes per sota de la xifra a Barcelona. Les dades barcelonines, però, també van a la baixa, ja que les dues primeres setmanes del gener la taxa de transmissió del virus ballava entre 1,3 i 1,4. “S’ha de reconéixer l’esforçs de les persones que estan fent bondat i estan reduint les interaccions”, ha comentat Mendioroz.

Un tema a part és la situació dels hospitals, que la mateixa consellera de Salut, Alba Vergés, ha reconegut que estan en una situació de tensió el mateix dia que els responsables d’aquests centres donaven l’enèsim toc d’atenció. “La situació és realment inestable des d’hospitals i atenció primària”, ha advertit inicialment el cap del servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l’Hospital Clínic, Antoni Trilla. De fet, pel que fa al centre on treballa, Trilla ha apuntat que estan “en una situació molt propera a la saturació del servei de cures intensives”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa