Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Trilla, sobre el Clínic: “Estem en una situació molt propera a la saturació a les UCI”
  • CA

L’anomenada tercera onada del coronavirus segueix augmentant l’impacte en els centres sanitaris de Barcelona i els experts ho adverteixen públicament. “La situació és realment inestable des d’hospitals i atenció primària”, ha advertit inicialment el cap del servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l’Hospital Clínic, Antoni Trilla, en una entrevista a El Matí de Catalunya Ràdio. De fet, pel que fa al centre on treballa, Trilla ha apuntat que estan “en una situació molt propera a la saturació del servei de cures intensives”. En aquest sentit, ha concretat que de les 80 places disponibles al a UCI del Clínic ja hi ha 51 llits ocupats per pacients de Covid-19, aspecte que els ha obligat a “habilitar noves sales de cures intensives”, com es va fer durant la primera onada.

En la mateixa línia s’ha expressat María José Abadías, la subdirectora assistencial de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron. Tot i que la pressió assistencial al seu hospital no és encara tan elevada com al Clínic, però tenen “40 pacients crítics” dels més de “200 ingressats”. Encara no està sobrepassada, “però el dia a dia és molt complicat” de gestionar, ha insistit.

Preguntats per l’impacte de la soca britànica i el nivells de seqüenciació que s’estan donant al país, Trilla ha anunciat que tot i que no són xifre oficials, els experts ja tenen constància de fins a 70 casos d’infectats per la variant sorgida al Regne Unit. “La soca està circulant aquí. No hi ha una relació entre els pacients on s’ha seqüenciat la soca i Anglaterra”. Així, s’ha descartat que els infectats per aquesta variant tinguin un vincle amb “excursions” al Regne Unit, sinó que els contagis s’estan donant a Catalunya.

D’altra banda, l’investigador del BIOCOMSC de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), Daniel López-Codina, ha afirmat que la situació a l’Estat espanyol és un “desastre” i ha apuntat que Catalunya, tot i que millora, ho fa lentament. López-Codina ha apostat per mesures restrictives a llarg termini i ha considerat que seria un error tornar a relaxar-les quan comencin a millorar les xifres d’hospitalitzacions. A més, ha afirmat que la nova variant britànica acabarà sent majoritària però que el que és important és mantenir el control durant el procés de canvi.

A més, el catedràtic de farmaco-epidemiologia a la Universitat d’Oxford, Daniel Prieto Alhambra, ha afirmat que tot i la greu situació, aquesta no és com la de la primera onada ja que hi ha més certeses i més capacitat de testar. En canvi, ha dit que la font d’incertesa prové de les noves variants que estan apareixent, tant la britànica, com la sud-africana, de la que ja s’han començat a detectar casos al Regne Unit. Prieto Alhambra ha considerat “una mica decebedores” les xifres de vacunació però ha afegit que el que hi ha és un problema de subministrament.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: vendetta a gener 25, 2021 | 10:00
    vendetta gener 25, 2021 | 10:00
    culpa teva tarat enrecordat el virus de la por

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa