Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Barcelona concentra la meitat d’agressions homòfobes a Catalunya
  • CA

Barcelona s’endú, un any més, el premi indesitjat a la ciutat amb més agressions homòfobes de Catalunya. De les 160 incidències registrades per l’Observatori contra l’Homofòbia (OCH) –entre les quals hi ha agressions verbals i físiques, odi i exaltació, assetjament, amenaces o dret d’admissió–, 73 van ser a la capital catalana. Així, gairebé la meitat de les agressions al país ateses per l’OCH, el 45,6%, van ser a Barcelona.

Els motius que expliquen la presència d’atacs homòfobs a la capital catalana són diversos. “Hi ha més recursos disponibles i hi viu molta gent”, ha argumentat el president de l’OCH, Eugeni Rodríguez, en la roda de premsa de presentació de l’informe L’estat de l’LGTBIfòbia a Catalunya 2019. Així, la presència de molts espais d’oci i la disponibilitat de recursos per denunciar agressions, entre ells el centre LGTBI, fan augmentar la xifra d’agressions registrades a la ciutat.

El regidor de Drets de la Ciutadania i Participació del consistori, Marc Serra (Barcelona en Comú), ha puntualitzat que “no és que hi hagi més homofòbia a Barcelona”, sinó que se’n denuncien més casos. “Això també vol dir, segurament, que hi ha millors recursos per atendre aquests casos”, ha afegit. El regidor ha volgut fer una lectura positiva de les xifres i ha dit que “no ha de ser una mala notícia”, ja que a la capital catalana s’estan “visibilitzant” els atacs homòfobs. Amb tot, ha reconegut no s’ha d’estar “satisfet” i que cal seguir treballant. També ha desvelat que l’Ajuntament penjarà la bandera LGTBI a la façana del consistori malgrat el veto del Tribunal Suprem.

La província de Barcelona és la que ha registrat més fets homòfobs, la majoria d’elles a la capital. En concret, la província barcelonina ha concentrat el 53,9% de les agressions a Catalunya, de les quals el 63,5% van ser a la ciutat de Barcelona. Totes les incidències es van derivar a l’Oficina per la No Discriminació (OND), depenent de l’Ajuntament de Barcelona. Els fets denunciats han crescut un 41,6% a tot Catalunya respecte del 2018.

Els tres districtes amb més agressions

Els tres districtes que han concentrat més agressions són l’Eixample, Ciutat Vella i Sants-Montjuïc, segons mostra un mapa elaborat per l’OCH i coincidint amb l’informe preliminar de mitjans de l’any passat. 18 agressions van ser a Ciutat Vella, 17 a Sants-Montjuïc i 16 a Ciutat Vella, segons l’OCH. Aquests districtes, ha aprofundit Rodríguez, tenen molta població i, en el cas de Sants-Montjuïc, disposen de zones d’oci per al col·lectiu LGTBI. “La majoria del col·lectiu va a aquests districtes”, ha detallat el president de l’OCH. Tot plegat els converteix en les zones amb més incidents homòfobs, però el director tècnic de l’informe, Cristian Carrer, ha demanat no “estigmatitzar” els districtes.

Distribució per districtes de les agressions homòfobes a Barcelona l’any passat / Observatori contra l’Homofòbia

La directora d’anàlisi i investigació de l’estudi, Patrícia Aljama, ha precisat que la majoria de les agressions es donen a l’espai i al transport públic, a espais d’oci com els bars i discoteques i en l’àmbit de l’habitatge. En aquest últim cas solen ser casos de dificultats en l’accés a un lloguer o discriminació per part de la comunitat de veïns. El 60% dels fets rebuts per l’OCH són per gaifòbia, i els que són més habituals són les agressions físiques i les verbals –28,1 i 29,4%, respectivament–. En l’àmbit de l’LGTBIfòbia, aquella que es dona contra tot el col·lectiu i sense cap víctima en particular, els mitjans de comunicació en són els responsables en un 30,8% dels casos.

Falta de denúncies

Si bé l’OCH ha detectat un augment en les incidències que rep l’entitat, també ha informat que, en la majoria de casos, les víctimes prefereixen no interposar una denúncia. Concretament, el 71,3% no ho posen en mans de la policia. De les 160 agressions conegudes de l’any passat a tot Catalunya, el 16,3% van anar per la via penal. En la resta de casos l’OCH ofereix “assessorament psicosocial i legal”, segons ha reivindicat Cristian Carrer.

Quant a la situació a Barcelona, Eugeni Rodríguez ha celebrat l’existència d’un protocol d’actuació municipal. “A Barcelona estem en el punt en què volem estar”, ha posat en relleu. També ha aprofitat per recordar les agressions registrades en els últims dies, una d’elles durant la revetlla de Sant Joan.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa