Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Espais verds “tàctics”, nova estratègia de Colau per als parcs de Barcelona

Barcelona preveu generar 19 hectàrees de verd noves fins al 2023 amb una quarantena d’actuacions. Entre les actuacions previstes els pròxims dos anys hi ha el parc de la Marina o la transformació d’espais com la Magòria o la Sagrera, segons ha explicat el regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Eloi Badia. A banda, també hi ha previstes accions de verd “tàctic” –com les cobertes verdes o els interiors d’illa– en aquelles zones amb dèficit d’espai, com l’Eixample o Ciutat Vella. “Anem a un verd diferent, més de gra petit”, ha matisat Badia, que ha advertit que no tot seran grans transformacions i que també compten en aquest guany de verd el que sumi el projecte Superilla Barcelona, encara que sigui un verd “més social”.

En barris com poden ser Gràcia, on també hi ha dèficit d’espai per generar noves hectàrees de verd, s’apostarà per eines de planejament que permetin protegir els interiors d’illa i els verds privats. D’altra banda, també es buscarà “connectors” verds a la ciutat i connectors metropolitans per unir espais. Aquest augment del verd se suma a les més de 20 hectàrees executades entre els anys 2019 i 2021 amb 82 actuacions. Entre aquestes hi ha, per exemple, els Jardins del Doctor Pla i Armengol, al districte d’Horta-Guinardó, des d’on ha comparegut Badia. Tot plegat ho recull el Pla Natura 2021-2030, el full de ruta marcat per l’Ajuntament de Barcelona a curt, mitjà i llarg termini pel que fa al verd i la biodiversitat.

Més espais naturalitzats

Del pla se’n desprèn també que el consistori consolida l’aposta ja mostrada els darrers mesos perquè el verd ja existent a la ciutat sigui més naturalitzat i afavoreixi la biodiversitat. El consistori considera que el model de gestió del verd previ a la naturalització estava “obsolet” i era més propi dels anys 90. Per això, ara es vol consolidar “una gestió ecològica” del verd que promogui la “naturalització” d’alguns espais verds urbans. És a dir, transformar-los per afavorir l’entrada espontània de flora i fauna i orientar-los a la conservació de la biodiversitat.

Actualment Barcelona disposa de 316 hectàrees d’aquest tipus de verd i l’objectiu és arribar fins a les 385 hectàrees al 2023, que representaran un 38% del total de verd de la ciutat. Per altra banda, el Pla Natura també preveu potenciar projectes ciutadans com per exemple el programa Mans al Verd o els horts urbans.

Observatori de biodiversitat

L’Ajuntament també vol crear un observatori de la biodiversitat al servei de les polítiques sobre natura urbana i de la ciutadania en general que permeti fer un seguiment de l’estat i l’evolució del patrimoni natural amb banc de dades i sistemes d’indicadors del verd. “Esperem que aquest mandat pugui ser una realitat engegar-lo i volem comptar amb tota la comunitat científic”, ha indicat Badia. De moment, no s’han definit els detalls de l’observatori ni tampoc on s’ubicaria.

El pla, presentat aquest dilluns, encara s’ha de perfilar amb les aportacions dels grups municipals, les entitats i la ciutadania. Els veïns poden dir-hi la seva al web decidim.barcelona mentre que també es farà una sessió amb el Grup de Treball del Verd de la Xarxa Barcelona+Sostenible, que aglutina entitats de promoció del verd a la ciutat.

Nou comentari

Comparteix