Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
L’enganyosa semblança de les banderes d’Ucraïna i la Barceloneta
  • CA

Banderes d’arreu del món pengen dels balcons de Barcelona durant tot l’any. I ara que la bandera d’Ucraïna és molt més present a l’imaginari ciutadà per les notícies sobre l’atac de Rússia, criden especialment l’atenció les banderes de la Barceloneta que llueix el barri mariner des de fa anys. Les dues ensenyes s’assemblen molt, de lluny: dues franges horitzontals, blau a dalt i groc a baix, amb un escut al mig.

És una similitud enganyosa, perquè de fet les dues banderes tenen poquíssim en comú. Una és pràcticament inventada, l’altra es remunta al temps dels vikings. Ni tan sols eludeixen als mateixos elements naturals, el blau i el groc!

Protesta olímpica

La bandera de la Barceloneta la va idear un veí del barri barceloní com a protesta per les destrosses que causava l'”obertura al mar” dels Jocs Olímpics. Temia que un dia s’oblidessin les arrels pescadores de la zona si se n’anaven destruint icones com els xiringuitos arran de mar. Es tracta del septuagenari Francisco López Tey, mariner de tota la vida, que relatava en primera persona a El Periódico fa uns anys com i per què va inventar-se aquesta bandera.

“Primer vaig posar el blau de l’aigua i el groc de la sorra; després a l’escut, la barca llatina que usaven els pescadors, el far que hi havia on ara hi ha la Torre del Rellotge, la bandera de Sant Jordi i la catalana”, explicava l’home, tot un erudit de la història de la Barceloneta. Als anys 90 se’n van veure penjades en diversos carrers però van caure una mica en l’oblit, fins que el boom turístic va posar en peu de guerra el veïnat i van proliferar aquestes ensenyes com a senyal de protesta i resistència.

Bandera de la Barceloneta en un balcó del barri / MMP

El graner de l’Europa de l’est

La bandera d’Ucraïna no té cap arrel en comú. El blau i el groc simbolitzen el cel blau sobre els camps de blat, un cultiu molt estès al país. Va ser adoptada el 1918 per primera cop de forma oficial per la república d’Ucraïna de 1918 a 1921. Durant l’etapa soviètica va ser bandejada en favor de l’ensenya vermella de la federació comunista, però després de la caiguda de la URSS va ser reinstaurada i declarada oficial de nou el gener de 1992. Fa servir dos colors usats des de temps dels vikings, que també són presents per exemple a la bandera de Suècia.

Es dóna la circumstància que altres indrets del món també tenen banderes oficials –no com la de la Barceloneta– quasi idèntiques a l’ucraïnesa. És el cas de Perlin, el més petit dels estats de Malàisia, a la península del mateix nom. O de la Baixa Àustria, una de les nou regions autònomes austríaques. També la ciutat alemanya de Chemnitz –la tercera més gran de Saxònia després de Leipzig i Dresden– té una ensenya local quasi igual. En els tres casos, però, el color blau utilitzat és una mica més fosc que el de la bandera ucraïnesa.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa