Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Atacat per sorpresa l’autobús d’Hazte Oír a Barcelona
  • CA

L’autobús d’Hazte Oír ha arribat avui a Barcelona i ha pogut circular breument. Fonts municipals han confirmat al TOT Barcelona que el vehicle de l’entitat ultraconservadora ha estat a la ciutat des de tres quarts de dues fins a les quatre, malgrat la denúncia del Govern català a la fiscalia. Hazte Oír pretenia recórrer els carrers de Barcelona per lluir missatges contra el feminisme, precisament la setmana en què se celebra el dia de la Dona. El vehicle està decorat amb lemes com “#StopFeminazis” i una imatge de Hitler.

Poc després del migdia un grup de joves convocats per Arran ha aturat el bus en un semàfor a la cruïlla entre Diagonal i Maria Cristina i li ha arrancat part de l’adhesiu amb què està rotulat. També ha estat atacat amb pintura de color lila. Arran ha alertat a través de Twitter que els Mossos d’Esquadra estaven identificant les persones que han atacat el vehicle.  Finalment l’autobús ha marxat de la Diagonal escortat pels Mossos, segons ha dit Arran en una piulada. A les 16 hores el vehicle ha abandonat la ciutat, segons informa l’ACN. 

La CUP Barcelona ha publicat un vídeo a Twitter en què denunciava que la policia havia desallotjat de davant de l’autobús d’Hazte Oír les diputades de la formació al Parlament Maria Sirvent i Natàlia Sànchez.

Sanció de la Guàrdia Urbana i denúncia de la fiscalia

La Guàrdia Urbana ha sancionat els responsables de l’autobús per incomplir l’ordenança de convivència i la llei de publicitat, segons indiquen fonts municipals. La policia l’ha aturat a l’avinguda Pearson per identificar els responsables i imposar la multa. 

La fiscalia de Barcelona ha presentat una denúncia contra Hazte Oír en què demana que s’immobilitzi el vehicle. El ministeri públic argumenta que l’autobús conté propaganda que “ataca la dignitat, els drets i la llibertat de les dones”, segons informa l’ACN. Per a la fiscalia l’autobús atempta contra els drets fonamentals i les llibertats públiques, en concret contra la dignitat de les persones per raons de gènere ja que humilia el col·lectiu de dones. Tot plegat “sense que aquests fets estiguin emparats per la llibertat d’expressió”, afegeix a la denúncia.

Discurs d’odi i atac a la dignitat 

Fiscalia cita jurisprudència del TC i del Tribunal Europeu dels Drets Humans que estableix que “els discursos de l’odi no resulten emparats per les garanties de la llibertat d’expressió”. “És una propaganda que atac a la dignitat, els drets i la llibertat de les dones, creant un clima que normalitza la discriminació contra les dones i les insulta en vincular les seves idees amb el règim nacional socialista”, conclou.

L’Institut Català de les Dones va denunciar a la fiscalia de Barcelona l’arribada de l’autobús, per presumptes delictes d’odi i de discriminació per raó de sexe. A través de la querella, l’executiu català volia evitar que el vehicle circulés per Barcelona. A més, en un comunicat el Govern va avançar que exigirien els responsables de l’entitat a retirar símbols masclistes si pretenien entrar a Catalunya.

El primer tinent d’alcaldia de Barcelona, Gerardo Pisarello, ha celebrat que la fiscalia hagi denunciat l’autobús d’HazteOír perquè l’entitat “vol tornar a un passat al que no podem tornar”, ha dit. “La igualtat és el futur i l’Ajuntament estarà al costa de la reivindicació feminista”, ha afegit abans de criticar la ideologia retrògrada d’HazteOír. “És absolutament intolerable que es vulgui transmetre aquest discurs d’oci i discriminació”.

La consellera de Justícia i la CUP critiquen que el bus pugui circular

Aquest dilluns la consellera de Justícia, Ester Capella (ERC), ha lamentat que mentre cada dia hi ha dones assassinades, violentades o agredides hi hagi algú que “es pugui passejar impunement dient que no és cert”. “Una mentida 1.000 vegades dita, continua sent mentida”, ha advertit. Segons ella, s’ha intentat diverses vegades “amb poc èxit” penalitzar l’ús de determinada terminologia o simbologia i ha considerat que “diu poc d’un país” que es permeti aquest autobús.

La CUP, per la seva banda, ha recriminat a l’Ajuntament de Barcelona i a la Generalitat que no hagin impedit de forma més activa la circulació de l’autocar: “Com pot ser que els Mossos hagin passat per l’indret i ni s’hagin aturat i la Guàrdia Urbana s’hagi limitat a fer identificacions per acabar permetent que el bus circuli?”, han inquirit per Twitter.

Més notícies
L'autobús d'Hazte Oír. | Europa Press
El Govern denuncia Hazte Oír a la fiscalia per evitar que circuli amb l’autobús per Barcelona
Notícia: El Govern denuncia Hazte Oír a la fiscalia per evitar que circuli amb l’autobús per Barcelona
Comparteix
L'executiu considera que els missatges poden ser constitutius d'un delicte d'odi
L'autobús d'Hazte Oír. | Europa Press
L’autobús d’Hazte Oír circularà per Barcelona la setmana que ve
Notícia: L’autobús d’Hazte Oír circularà per Barcelona la setmana que ve
Comparteix
El vehicle està decorat amb una imatge de Hitler i porta el lema "#StopFeminazis"

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa