Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Les violacions i els delictes sexuals continuen creixent a Barcelona
  • CA

Els Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana van llançar el crit d’alarma a principis d’any: les denúncies per agressions i abusos sexuals a Barcelona s’han incrementat de forma notable durant els dos anys de pandèmia, amb xifres fins i tot superiors a les que es registraven abans que la Covid comencés a escampar-se. Les últimes estadístiques policials revelen que, lluny d’afluixar, aquest tipus de crims -en què la gran majoria de les víctimes són dones- continuen augmentant a la ciutat. A diferència dels furts o els robatoris amb violència, enguany s’han comès més violacions i altres delictes sexuals entre gener i març que no pas en els mateixos mesos de 2019.

Els diferents cossos policials van tenir coneixement d’almenys 38 violacions perpetrades a Barcelona durant els primers tres mesos de l’any, segons les dades de criminalitat del Ministeri de l’Interior. Són dos més que les 36 denunciades o descobertes pels agents en el primer trimestre de 2021, quan encara es mantenien en vigor àmplies restriccions a causa de la pandèmia. Tant la xifra de 2022 com la de l’any passat són més altes que la que es va consignar de gener a març de 2019, l’últim període idèntic amb plena normalitat: aleshores, es van documentar 26 agressions sexuals amb penetració.

Patrulles de la Guàrdia Urbana i Mossos en la primera nit sense toc de queda / Jordi Play
Patrulles de la Guàrdia Urbana i Mossos, de nit, en imatge d’arxiu / Jordi Play

La comparació revela que s’han produït un 46,15% més de violacions en l’inici de l’any en curs que a 2019, quan la pandèmia encara no havia irromput i, per tant, encara no havia emergit com un factor que vingués a alterar les dades. Els delictes contra la llibertat sexual també han pujat en comparació amb els de tres anys enrere: els cossos policials comptabilitzen 227 infraccions d’aquest tipus a Barcelona entre el gener i el març passat, un 6,57% més que al primer trimestre de 2019, quan van anotar-se 213 il·lícits d’aquesta mena.

Furts encara per sota del 2019

Per adonar-se de l’evolució preocupant de les agressions i els abusos sexuals a Barcelona, cal reparar en el fet que el tipus delictiu més freqüent a la capital, els furts, encara segueixen força lluny del nombre de sostraccions a baixa escala ocorregudes abans que la crisi sanitària esclatés. Tot i que s’han disparat un 79,2% en contrast amb els primers tres mesos de 2021, els petits robatoris encara es troben un 37,82% per sota de la que es va fer constar entre gener i març de 2019.

Agents de la Guàrdia Urbana patrullant per la Rambla, en una imatge d
Agents de la Guàrdia Urbana patrullant per la Rambla, en una imatge d’arxiu / Jordi Play

Pauta idèntica es repeteix amb altres tipus penals, que encara no han igualat els registres prepandèmics. Sempre prenent com a referència de gener a març de 2022, la xifra de robatoris amb violència a Barcelona encara va situar-se un 17,77% per sota que la de tres anys enrere: es van perpetrar 2.918 assalts, més que els 2.022 succeïts a 2021, però menys que els 3.549 de fa tres anys.

En el primer balanç de 2022, el nombre d’atracaments a llars, comerços i instal·lacions (1.150 delictes) ha caigut un terç respecte el de 2019 (2.346 delictes). Els robatoris amb força a habitatges han baixat de 1.241 un any abans de l’expansió de la Covid a 1.131 enguany, un 8,86% menys. La disminució és la tònica també en la sostracció de vehicles, al passar de 1.294 casos a la ciutat el 2019 a 649 aquest 2022, un 49,84% menys si es sospesa una dada amb l’altra.

Els resultats acrediten que encara no s’ha aconseguit redreçar l’alça dels crims sexuals que els Mossos i la Guàrdia Urbana van identificar en la Junta Local de Seguretat de Barcelona de principis d’any, en què es va fer repàs de les estadístiques de 2021. Per tal d’intentar revertir el repunt que es va diagnosticar, els dos cossos van anunciar que intensificarien el patrullatge reactiu i preventiu, tant amb agents uniformats com també de paisà, durant les nits i els caps de setmana en zones delimitades.

Més notícies
Imatge d'arxiu d'una persona amb un telèfon mòbil / Pixabay
Detingut per gravar una dona en un emprovador d’una botiga de roba
Notícia: Detingut per gravar una dona en un emprovador d’una botiga de roba
Comparteix
L'arrestat, de 20 anys, va enregistrar imatges de la dona amb un mòbil que la policia ha requisat
Lautobús d'HazteOír amb els lemes que discuteixen la violència de gènere / Europa Press
Anul·lada la multa de Barcelona a un bus amb lemes antifeministes
Notícia: Anul·lada la multa de Barcelona a un bus amb lemes antifeministes
Comparteix
Un jutjat deroga una sanció de 60.000 euros a un autobús d'HazteOir, que qüestionava el concepte 'violència de gènere'
Dues persones sense sostre, dormint al carrer a Barcelona / Jordi Play
Creixen les persones sense llar que denuncien agressions a Barcelona
Notícia: Creixen les persones sense llar que denuncien agressions a Barcelona
Comparteix
Arrels alerta que el nombre de persones que fa més de dos anys que viuen al ras es dispara arran de la pandèmia
Agents dels Mossos d'Esquadra / CME
Detingut per encadenar atracaments violents en un mes a Barcelona
Notícia: Detingut per encadenar atracaments violents en un mes a Barcelona
Comparteix
L'acusen d'intimidar les víctimes amb un ganivet i triar comerços amb dones soles al capdavant per assaltar-los

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa