Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Aquests són els locals que seran bonificats per reduir plàstics d’un sol ús
  • CA

Les entitats, activitats econòmiques i professionals de la ciutat que hagin aplicat mesures d’eliminació o reducció de plàstics d’un sol ús rebran una bonificació fiscal del 10%. Aquesta és la mesura que l’Ajuntament incorporarà a l’ordenança de preus públics de 2023 en el marc del Compromís Barcelona Plàstic Zero. Els destinataris d’aquesta reducció seran els comerços d’alimentació, de productes de neteja de la llar i d’higiene personal que venguin un mínim d’un terç dels seus productes o bé a granel sense plàstics d’un sol ús, o bé en envasos reutilitzables que es retornin a l’establiment.

També se’n podran beneficiar les carnisseries, polleries, cansaladeries, xarcuteries, peix i marisc i pesca salada que serveixin els productes en envasos reutilitzables i retornables oferts pel mateix establiment, o bé que acceptin servir-los en envasos reutilitzables que porti la clientela. És necessari que n’estiguin fent difusió de manera visible a l’establiment.

Als bars, cafeteries i restaurants que compleixin com a mínim un dels tres requisits següents se’ls aplicarà igualment la bonificació: que serveixin un mínim d’un terç de les begudes per emportar en gots reutilitzables i retornables; i/o que serveixin un mínim d’un terç de les begudes per consumir a l’establiment en envasos (ampolles, garrafes, etc.) que es retornin i siguin reutilitzats pel proveïdor o pel mateix establiment; i/o que sempre que serveixin en envasos reutilitzables i retornables el menjar sobrant que la clientela es vulgui endur.

També pels hotels i establiments de menjar per emportar

Els establiments hotelers que, si ofereixen útils de bany (sabó, gel, xampú, etc.), ho facin sempre en dosificadors o en envasos reutilitzables pel mateix establiment, i si ofereixen servei de restauració, no facin servir plàstics d’un sol ús ni productes envasats en monodosis i que a més, com a mínim acompleixin un dels tres supòsits anteriors establerts pels bars, cafeteries i restaurants.

A més, els establiments i serveis que venguin menjar per emportar o plats preparats s’hi podran acollir sempre que els serveixin en envasos reutilitzables i retornables oferts pel mateix establiment, o que acceptin servir-los en envasos reutilitzables que porta la clientela. La mesura també inclou establiments de comerç no alimentari i serveis de proximitat com ara tintoreries, floristeries o perruqueries que evitin totalment els plàstics d’un sol ús.

Finalment, la bonificació del 10% també s’aplicarà en les residències de gent gran o escoles bressol en les quals, com a mínim, un terç dels bolquers usats siguin reutilitzables. Fora d’aquests supòsits també es preveu que puguin gaudir del benefici altres accions voluntàries de reducció o eliminació de plàstics d’un sol ús d’especial rellevància, sempre que el sol·licitant ho justifiqui de manera suficient.

Barcelona opta a la certificació Residu Zero

D’altra banda, Barcelona ha presentat la seva candidatura per aconseguir la certificació de ciutats i pobles Residu Zero. Es tracta d’un estàndard europeu de certificació avaluat per tercers, desenvolupat per l’organització no governamental Mission Zero Academy (MiZA) i impulsat per Zero Waste Europe. El seu objectiu és accelerar la transició cap al residu zero i la implementació de l’economia circular de les ciutats europees a nivell local.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa