Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Ampliació d’emergència de quatre CAP al límit
  • CA

El departament de Salut i l’Ajuntament de Barcelona han arribat a un acord per reubicar quatre Centres d’Atenció Primària (CAP) de la ciutat –Raval Nord, Gòtic, Besòs i Passeig de Sant Joan– i crear-ne un de nou al barri de Congrés i els Indians per descongestionar l’atenció primària. “La pandèmia ha obligat als CAP a adaptar-se a una nova manera de treballar amb dobles circuits Covid i no Covid, més ventilació i espai per mantenir les distàncies”, expliquen les dues administracions. Mentre duren les obres, Salut ampliarà d’emergència els quadres centres amb mòduls de suport.

Construir i condicionar els nous espais suposarà una inversió de 35 milions d’euros i està previst que entrin en funcionament el 2024. El director del Servei Català de la Salut, Adrià Comella, ha destacat que els acords suposen un salt qualitatiu important tan pels usuaris com pels professionals sanitaris, ja que es tracta de millores que són a curt i llarg termini. “De moment hem instal·lat mòduls de suport per poder esponjar la tasca dels centres, són equipaments provisionals, però seran de gran ajuda i a llarg termini tindrem els nous edificis, més espaiosos i amb més capacitat assistencial”, ha dit.

Manca d’espai

En el cas del CAP Raval Nord, “la manca d’espai i el deteriorament del centre, en ser un edifici catalogat, no ens ha permès poder fer moltes de les reformes necessàries”, ha afegit Comella. Mentre que a la resta de centres “també hi havia mancances, que s’havien de resoldre i gràcies a l’entesa amb l’Ajuntament hem aconseguit trobar solucions”. La pressió assistencial que pateixen molts d’aquests centre obligava a posar-hi remei, i més tenint en compte que les obres portaran temps.

Per la seva banda, la regidora de Salut de l’Ajuntament de Barcelona, Gemma Tarafa, ha destacat “l’esforç” que han dut a terme els serveis tècnics municipals “per facilitar espais provisionals de suport al CAP”, però ha insistit que “disposar d’espais definitius és clau per potenciar l’atenció primària a la ciutat”. A més, Tarafa ha avançat que durant el 2021 està previst trobar noves ubicacions per a nous centres d’atenció primària a Horta-Guinardó i Ciutat Vella.

CAP Besòs

La nova ubicació del CAP Besòs permetrà doblar el seu espai, que passarà a tenir 3.000 metres quadrats. L’Ajuntament cedirà a Salut una part del nou edifici d’equipaments que es construirà al solar de l’antic cinema Pere IV, just al costat del CAP. El centre ocuparà les tres plantes superiors del nou equipament i connectarà amb el CAP a través d’una passera per integrar tots dos edificis. Mentre es fan els treballs, Salut ha instal·lat un mòdul annex per fer PCR i altres proves. La nova estructura hauria d’entrar en funcionament el mes vinent.

CAP Fort Pienc

El CAP del Passeig Sant Joan passarà a anomenar-se CAP Fort Pienc i s’ubicarà en un solar de la cruïlla entre els carrers Nàpols i Gran Via, on l’Institut Municipal de l’Habitatge (IMHAB) construirà un nou edifici d’habitatges. El nou CAP ocuparà les dues primeres plantes i tindrà 2.700 metres quadrats, més del doble que l’espai conjunt que tenen ara els altres dos CAP de la zona. Salut també està instal·lant un nou equipament provisional al carrer Alí Bei per esponjar el CAP de Passeig de Sant Joan mentre no es construeix el nou, que podria trigar fins a quatre anys.

CAP Gòtic

El CAP Gòtic s’ubicarà en un edifici municipal del carrer Pi i Sunyer. La nova ubicació permetrà recuperar tots els serveis que s’han hagut de derivar al CAP Drassanes per manca d’espai. Mentre no es materialitza el trasllat, Salut ha instal·larà mòduls de suport a Joaquim Xirau per ubicar-hi nou consultes que entraran en funcionament a principis de gener.

CAP Raval Nord

El CAP Raval Nord, que s’ubicarà a l’antiga capella de la Casa de la Misericòrdia, ha fet un nou pas endavant i està una mica més a prop de poder començar les obres –al 2021 i a principis del 2022– després que l’Ajuntament hagi acabat tots els tràmits administratius. Com en els altres casos, s’instal·larà un mòdul annex per descongestionar l’espai actual.

Nou CAP Congrés-Indians

El nou CAP del barris del Congrés i els Indians s’ubicarà a la cruïlla dels carrers Cardenal Tedeschini i Pardo. L’Ajuntament cedirà el solar a Salut, però cal completar els tràmits administratius. El nou centre permetrà alleugerir la càrrega de treball del CAP Maragall, que assumeix l’atenció primària de 80.000 persones de Congrés i els Indians, Camp de l’Arpa i els Encants.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa