Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Aldarulls al Raval per un nou desnonament exprés
  • CA

Un desnonament exprés al Raval ha desembocat en aldarulls i enfrontaments entre veïns i Mossos d’Esquadra aquest dilluns. La policia assegura que ha rebut avís al matí d’una ocupació flagrant en una finca del carrer Bisbe Laguarda i ha desallotjat a la tarda almenys una dona que era dins l’immoble. Manifestants concentrats a la porta han intentat impedir l’acció policial i han fet una foguera com a barricada. En calar foc a uns contenidors, les flames s’han estès i s’ha cremat també un cotxe que hi havia al costat.

Tal com es pot veure en els dos vídeos a continuació, els Mossos han creat un cordó policial i han respost amb cops de porra a la pressió dels activistes per creuar-lo.

Per altra banda, els manifestants han encès una petita foguera en una cruïlla a mode de barricada.

Foguera a l'entorn del carrer Bisbe Laguarda / Cedida
Foguera a l’entorn del carrer Bisbe Laguarda / Cedida

Xoc de versions

Les versions de policia i activistes sobre el cas són contradictòries. En l’únic que coincideixen és que es tracta d’una actuació sense ordre judicial ni sol·licitació prèvia d’informes de vulnerabilitat social, perquè la policia considera que es tracta d’una “ocupació flagrant” que es pot resoldre per via ràpida. Aquest tipus d’intervencions urgents, conegudes com a desallotjaments o desnonaments exprés, ja van generar controvèrsia aquest octubre pel cas d’una família expulsada a Ciutat Meridiana. A més, el desallotjament s’ha fet a poques hores de començar el toc de queda i en ple Estat d’Alarma.

Segons els moviments pro-habitatge del barri la policia ha intentat buidar tres pisos ocupats a la mateixa finca. A dos d’ells hi viuen famílies migrants vulnerables, exposen, i al tercer un grup de joves també precaris. Només un hauria arribat a ser desallotjat, tot i que asseguren que han negociat amb els Mossos i han aconseguit que la dona pugui tornar al pis. “El propietari de tota la finca és un fons voltor”, indiquen fonts del Sindicat de barri del Poble-sec, que desconeixen si finalment la dona expulsada ha tornat al pis perquè “estava molt traumatitzada per com l’han tret de casa de males maneres”.

Per contra, els Mossos d’Esquadra defensen que no es tracta d’un desnonament sinó d’un desallotjament per ocupació flagrant, que no requereix el mateix procediment. Fonts del cos policial asseguren al TOT Barcelona que aquest matí ha saltat una alarma a l’habitatge per presumpta intrusió i una patrulla de paisà ha anat a comprovar què succeïa.

Dins hi han trobat una dona, a qui han identificat, però han descartat actuar d’immediat perquè hi havia una protesta a la porta. “Hem contactat amb la propietat, que ha posat denúncia, i a la tarda hi hem tornat”, sosté el cos. Hi han trobat la mateixa dona i, segons la versió policial, el pis era buit: “No hi havia indicis que s’hi estés fent vida”. En una piulada defensat amb contundència que no ha estat “cap desnonament” i que no han fet fora ningú “vulnerable” sinó que han “tret a les persones que havien entrat” al pis.

Els activistes neguen que l’ocupació fos tan recent: “Les veïnes de la finca diuen que portaven dies vivint-hi”, diu el sindicat del Poble-sec. Rebutgen que es pugui aplicar el supòsit d’ocupació flagrant no només per aquests testimonis, sinó perquè quan ha arribat la policia al matí no s’estava produint en aquell mateix moment cap ocupació. De fet era tot el contrari: la protesta que ha trobat la patrulla a la porta era en resposta a un altre desnonament de la mateixa finca, aquest sí per ordre judicial i que finalment s’ha aturat.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Tom a novembre 24, 2020 | 09:17
    Tom novembre 24, 2020 | 09:17
    Consolidat o no qualsevol okupació ilegal es un delicte i sempre ho sera. La propietat privada es respecta.
    250
    Icona de dislike al comentari de: Tom a novembre 24, 2020 | 09:17 1
    Respon
    • Icona del comentari de: Boicot Als bancs okupes son la mateix à merzs a novembre 24, 2020 | 13:21
      Boicot Als bancs okupes son la mateix à merzs novembre 24, 2020 | 13:21
      La merda els okupas primer es propietat privada, gsmarusus inutils
    • Icona del comentari de: uno que vive en Tabarnia a novembre 24, 2020 | 15:44
      uno que vive en Tabarnia novembre 24, 2020 | 15:44
      espero que algun dia no s,et giri la truita

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa