L’Ajuntament de Barcelona ha decidit aturar la segona fase del porta a porta a Sant Andreu. Els comuns, pressionats per l’oposició del PSC i les deficiències del nou sistema, aposten ara per consensuar una nova estratègia per al desplegament de la recollida porta a porta que permeti corregir les carències detectades durant la primera fase al barri andreuenc, que han posat en peu de guerra a part del veïnat.

El regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Eloi Badia, ha anunciat aquest matí una “canvi estructural” en la recollida porta a porta per homogeneïtzar-la a tota la ciutat. “No té sentit que a Sant Andreu es faci una cosa, a Horta una altra i a Sant Antoni una altra”, ha justificat. La idea de l’Ajuntament és estendre l’ús de les bústies i els contenidors intel·ligents –que necessiten uns clauers identificadors per a cada llar– en detriment dels bujols.

Malgrat els canvis anunciants, que suposen una esmena al pla dels comuns per desplegar el porta a porta, Badia ha evitat fer autocrítica. “És difícil dir si hem fallat o no”, ha assegurat. “Els indicadors de Sant Andreu són positius”. El regidor ha assegurat que la intenció de l’Ajuntament mai ha sigut “imposar un calendari per sobre dels veïns” i que ara la prioritat és acordar una nova estratègia amb tots els actors implicats.

Buscar un “acord polític”

Badia ha anunciat que el govern municipal ha iniciat converses amb ERC, JxCat i la Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB) per arribar a un “acord polític” que permeti “consolidar” la primera fase del porta a porta a Sant Andreu per després fer-la extensible a la resta de la ciutat. Tot i això, el regidor ha evitat donar un nou calendari per al desplegament a altres barris i ha avançat que a finals d’any esperen poder tenir les noves bústies, mentre que els contenidors intel·ligents arribaran a a principis del 2022.

La decisió arriba pocs dies després que el primer tinent d’alcaldia, Jaume Collboni, avancés la suspensió de l’arribada del porta a porta al barri d’Horta, prevista per aquesta tardor. El regidor de d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Eloi Badia, forçat per l’anunci del seus socis de govern, va haver de reconèixer que l’Ajuntament ja treballa “sense un calendari fixe” per estendre el nou sistema de recollida d’escombraries a la resta de la ciutat.

Fracàs del govern municipal

El grup municipal d’ERC, molt crític amb la resistència dels comuns a posposar la segona fase a Sant Andreu, han reaccionat a la notícia denunciant el “fracàs absolut” del govern municipal, que ha estat incapaç de “teixir un consens” al voltant del porta a porta i ha convertit l’oportunitat de transformar la recollida d’escombraries a Barcelona en un “destorb” per als veïns. Els republicans ha demanat al govern que aprofiti la “prova pilot” de Sant Andreu per polir el sistema i que torni a presentar un calendari consensuat sobre les pròximes implantacions.

Entre les millores que havien exigit els veïns i els partits de l’oposició destaca la col·locació de bústies especials per al tèxtil sanitari –que també ha generat polèmica perquè no estan pensades per a compreses o tampons–, la substitució dels camions de recollida per vehicles menys sorollosos o la millora de l’accessibilitat a les voreres quan els veïns baixen les bosses d’escombraries al carrer.

Bonificacions a la taxa de residus

Una altra de les novetats que ha presentat el govern municipal és la introducció d’un sistema de bonificacions a la taxa de residus per aquells veïns que més reciclen. Segons Badia, el canvi s’introduirà a les ordenances fiscals que s’han d’aprovar abans de finals d’any i permetrà un estalvi de fins al 20% per a les famílies que millor reciclin. De moment només es podrà aplicar a Sant Andreu, ja que a Sarrià, on fa tres anys que funciona el porta a porta, no hi ha un sistema que permeti identificar les escombraries que recicla cada família.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Serafi Bandarra i grataconys a octubre 09, 2021 | 09:11
    Serafi Bandarra i grataconys octubre 09, 2021 | 09:11
    El porta a porta es un verdader desastre
  2. Icona del comentari de: DESC ens roba l'IBI a octubre 09, 2021 | 11:25
    DESC ens roba l'IBI octubre 09, 2021 | 11:25
    Rates i Colau son el mateix, lladre de nomines. COMUNA DE RATES COMUNISTES 3ncara no tens la butxaca prou plena, lladregota de DESCorrupcio DESComunal

Nou comentari

Comparteix