Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Adeu al monument als caiguts del Castell de Montjuïc de Barcelona

L’Ajuntament de Barcelona retirarà el monument als caiguts del fossat de Santa Elena, al Castell de Montjuïc, en les “properes setmanes”. Tal com ha avançat Betevé el regidor de Memòria Democràtica, Jordi Rabassa, ha confirmat avui que el monument franquista, situat a la carretera de Montjuïc núm. 66, al districte de Sants-Montjuïc, “desapareixerà de l’espai públic” abans que acabi el mandat.

Des de l’Ajuntament de Barcelona han comunicat avui a la Comissió d’Art Públic de la Generalitat sobre la retirada d’aquest monument, que està prevista pels pròxims dies segons afirma el regidor. A causa que l’escultura no ha estat mai inventariada i que no té un valor artístic específic, un cop es faci efectiva la retirada del monument aquesta quedarà destruïda. La part que sí que preveuen conservar, però, és la figura de l’àngel caigut que reposa sobre una làpida de marbre. Aquesta peça escultòrica podria quedar guardada al dipòsit d’obres del Museu d’Història de Barcelona (MUHBA).

Rabassa ha declarat avui que aquest monument “servia per contextualitzar, sobretot entre els joves, el que era el franquisme i el que va ser la repressió franquista”.

Vuitanta anys dempeus

El monument als caiguts va ser creada l’any 1940 pels arquitectes Manuel Baldrich, Joaquim de Ros i de Ramis, Josep Soteras i Manuel de Solà i Morales. L’enorme escultura consta de tres arcs, un altar i un obelisc de grans magnituds amb una creu a la part superior. A banda de l’obra arquitectònica, el monument també està format per una làpida de marbre amb una figura d’un àngel caigut reposant-hi sobre. Aquesta segona peça escultòrica és obra dels germans Oslé, i és, possiblement, l’única part que quedarà sencera un cop retirin el monument complet del Castell de Montjuïc.

Originàriament, al monument s’hi podia veure una inscripció en honor als “caiguts per Déu i per Espanya”, però uns quants anys més tard, un cop el règim franquista ja no dirigia el país, la inscripció del monument va passar a lloar els honors de tots els caiguts durant la Guerra Civil: “Honor a tots els que van donar la seva vida per Espanya”, hi posa. D’altra banda, a l’obelisc també s’hi podia veure fins fa uns anys una àguila franquista, però el 2008 l’Ajuntament de Barcelona la va fer retirar, i la va substituir per una placa commemorativa.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Ricard a març 29, 2023 | 17:42
    Ricard març 29, 2023 | 17:42
    Quanta humiliació franquista encara tants anys després de la mort de l'assassí.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa