Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Els moviments de l’exèrcit espanyol a Barcelona des de la seva arribada, al detall
  • CA

L’arribada de diverses unitats de l’exèrcit espanyol a Barcelona per abordar la crisi del coronavirus ha estat una més de les situacions insòlites que ens quedarà d’aquest estat d’alarma. La presència militar a la capital catalana ha despertat incomoditat, agraïments o indignació entre la població barcelonina, però les unitats protagonistes d’aquest desembarcament han volgut transmetre la sensació que per ells Barcelona ha estat una destinació com qualsevol altra. Així ho ha comunicat en una compareixença davant dels mitjans el comandant del batalló d’intervenció número IV de la Unitat Militar d’Emergències (UME) amb seu a Saragossa, Luis Martínez, a l’hora d’inaugurar el pavelló de la Fira que acull a partir d’aquesta tarda 225 persones sense sostre. 

El mateix portaveu de l’Exèrcit ha detallat, pam a pam, com va ser la seva arribada a la ciutat i com s’han gestat cadascuna de les seves actuacions. “La nostra intervenció a Barcelona va començar el passat dijous 19 de març quan 83 militars ens vam desplaçar des de Saragossa per realitzar tasques de desinfecció a l’aeroport”, ha explicat. Després, ha aclarit, es van ampliar les al Port. 

Segons el relat de Martínez, va ser la mateixa nit de la seva arribada quan “el comandament d’operacions, dins del ministeri de Defensa” els va ordenar “atendre la sol·licitud que havia fet l’Ajuntament de Barcelona en relació al muntatge d’un centre d’acollida per a persones vulnerables”. Fonts municipals, però, puntualitzen que abans de cursar aquesta petició, el consistori va demanar a la Generalitat si tindria capacitat per fer-se càrrec d’aquest projecte d’urgència però que no van rebre resposta.

El diumenge van arribar 61 militars més

El matí següent, el divendres, es va mantenir una reunió de coordinació entre l’Ajuntament i el personal especialista de la Unitat Militar d’Emergències “amb àmplia experiència en el muntatge d’aquesta mena d’instal·lacions”, concreta el comandat de la UME. D’aquella trobada en van sortir les necessitats i els detalls del projecte. Els militars van “redactar i elevar un informe tècnic”. A partir d’aquí, la decisió del comandament d’operacions espanyol va ser designar “una unitat de l’Exèrcit de Terra” perquè “realitzés les tasques de muntatge del centre d’acollida”.


Diumenge van arribar els contingents de l’exèrcit espanyol – 61 militars de més repartits en 15 vehicles. Així, aquesta agrupació de suport logístic es va encarregar d’habilitat el mòdul “amb 10 dutxes, 225 lliteres triples d’ús individual i una cuina amb capacitat per confeccionar fins a 300 racions diàries si fos necessari”, ha expressat Luis Martínez.

A partir d’aquí, el representant militar ha assegurat que es troben en una “missió oberta” i que queden a l’expectativa de què necessitin els municipis catalans que els reclamen. Fins ara, han fet tasques a altres localitats per donar suport a hospitals o residències de gent gran. A Barcelona, en canvi, únicament s’han fet tasques de desinfecció a l’aeroport, el Port i Mercabarna –a més del muntatge del nou pavelló per a persones sense llar. “A partir d’ara, ens hi quedarem 23 militars de l’Exèrcit de Terra per donar suport a tot el que s’ha muntat”, ha afegit, en referència a l’espai de la Fira.

Més notícies
L’exèrcit espanyol torna avui a l’aeroport del Prat
Notícia: L’exèrcit espanyol torna avui a l’aeroport del Prat
Comparteix
La Unitat Militar d'Emergències desinfectarà el centre de control
Comença el muntatge de l’alberg d’emergència a la Fira amb l’ajuda de l’exèrcit
Notícia: Comença el muntatge de l’alberg d’emergència a la Fira amb l’ajuda de l’exèrcit
Comparteix
Acollirà 150 persones inicialment, que es podrien ampliar a un màxim de 1.000

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa