Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Un acord amb el COI preveu expulsar els legionaris de Sant Andreu i cedir l’espai a refugiats
  • CA

El solar dels legionaris, com es coneix l’espai de 5.000 metres quadrats situat a les antigues casernes de Sant Andreu, podria acabar el seu idil·li amb l’Hermandad de Antiguos Caballeros Legionarios de Barcelona de manera definitiva. Un acord a tres bandes entre el Consorci de la Zona Franca (CSZ), l’Ajuntament de Barcelona i el Comitè Olímpic Internacional (COI) planeja construir un pàrquing i un espai d’entrenament olímpic per a atletes refugiats. La informació la va avançar l’Exprés de Sant Andreu i l’ha pogut confirmar el TOT Barcelona a través de fonts municipals, que han indicat a aquest diari que el pacte encara no està tancat però ja està força “avançat”. 

Les mateixes fonts del govern d’Ada Colau destaquen que de moment es mantenen converses amb el Consorci i el COI i que l’ens olímpic té interès en desenvolupar un projecte esportiu a l’espai de les casernes, però que encara falta la concreció final. Aliè a tota negociació, el president de la germandat dels legionaris, José Luís Córdoba, assegura que ningú no els ha fet arribar cap voluntat de canviar la cessió del solar i que tot el que saben els ha arribat per la premsa. 

Tot i així, si avancen les negociacions s’acabarien les desfilades i les fires militars amb espais d’homenatge a Francisco Franco i Millan Astray que tant rebuig han creat entre el veïnat de Sant Andreu del Palomar des de fa dècades. De fet, un centenar de veïns va manifestar-se el juliol de l’any passat contra la presència dels legionaris i l’ús del solar del passeig Torras i Bages. La parcel·la és propietat del Consorci, que el 2013 va cedir-lo als legionaris de manera gratuïta. Així, la cessió en precari es va formalitzar quan el Partit Popular ocupava el govern espanyol –que és qui designa els càrrecs executius del CSZ– però ara, amb l’arribada del PSOE al govern i el nomenament de Pere Navarro com a delegat del Consorci de la Zona Franca, es podria desfer i satisfer així amb la reivindicació veïnal. 

Decepció veïnal perquè el canvi no inclou el local social

Tanmateix, el president de l’Associació de Veïns i Veïnes de Sant Andreu del Palomar, Santi Serra, continua sense veure clar el futur del col·lectiu paramilitar al barri, ja que l’acord no afectaria al local de la Hermandad de Antiguos Caballeros Legionarios, contígua al solar i part d’un edifici on hi viuen famílies amb vincles militars. “És un inici, però estem decebuts”, renega.

El representant veïnal reclama que se’ls acabi de fer fora i es tiri a terra l’edifici –tal com està previst pel projecte de l’AVE– perquè “els legionaris no aporten res ni a Sant Andreu, ni a Barcelona, ni enlloc”. A més, Serra recorda que hi hagut conflictes per la presència d’objectes amb simbologia nazi en alguna exposició i, fins i tot, una denúncia a la Fiscalia per exhibició d’armes i emblemes franquistes que es podien veure des de l’escola Eulàlia Bota, situada al costat del solar. La denúncia la va posar el pare d’un alumne, “però es va desestimar perquè era un espai d’ús privat”, recorda el portaveu.

En canvi, José Luis Córdoba manté que la germandat no han realitzat mai cap acte il·legal, que formen part del barri “des de fa gairebé 25 anys” i que l’ús que fan del solar és per assajar desfilades o preparar esdeveniments en dies claus com l’aniversari de la Legió Espanyola o de la pròpia associació barcelonina. Com a activitats fixes, el representant dels ex-legionaris explica que fan assajos un “diumenge sí, un diumenge no” i que un cop a la setmana els visita “un col·legi d’alumnes amb discapacitat per treballar un hort que els hem cedit”. 

Els legionaris, decidits a mantenir la seu a Sant Andreu

Així, si finalment s’arriba al pacte entre el govern municipal, el Consorci i el COI, el grup paramilitar perdrà el seu pati de 5.000 metres quadrats públics però es quedarà al barri de Sant Andreu del Palomar. “Haurem de buscar-nos un nou espai, però no ens plantegem l’opció de mudar-nos i canviar la nostra seu mentre no se’ns ofereixi un bon acord”, diu en referència al futur del seu local i els habitatges que estan previstos enderrocar algun dia, encara sense data. Aquest termini el decidirà Pere Navarro, ja que l’ens que dirigeix –i que també compta amb la participació de l’Ajuntament– és el propietari dels prop de 30.000 metres quadrats que acumula l’àrea de les antigues Casernes. 

A la zona estan projectats diversos equipaments, d’acord amb l’ajuntament barceloní, com una escola bressol, un poliesportiu, un edifici administratiu o blocs d’habitatge dotacional per a gent gran. L’AVV de Sant Andreu del Palomar recorda que el barri els espera amb candeletes, ja que actualment “hi ha parts que han quedat molt abandonades” i asseguren que l’arribada de serveis i nous veïns “faria reviure” aquesta zona. Sobre el nou equipament, que apostaria per posar una pistà atlètica per a persones refugiades, tindran més informació a la propera reunió amb les parts implicades, el proper dimarts 22 de gener.

Més notícies
La manifestació espanyolista contra els CDR no arriba a les 100 persones
Notícia: La manifestació espanyolista contra els CDR no arriba a les 100 persones
Comparteix
Durant la marxa hi ha hagut dos enfrontaments verbals amb veïns i s'han cridat agressives proclames contra Mònica Terribas i Jordi Borràs

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa