A judici per explotar treballadors amb jornades de 12 hores per 300 euros al mes

Els empleats van ser obligats a treballar els set dies de la setmana durant quatre anys

La Secció Tercera de l’Audiència de Barcelona jutjarà a partir d’aquest dilluns els tres presumptes responsables d’explotar treballadors d’origen marroquí els quals obligaven a fer jornades maratonianes de més de 12 hores tots els dies de la setmana a canvi de 300 euros al mes i en negre, entre 2009 i 2013. Els tres acusats són un home i una dona de nacionalitat espanyola que eren suposadament els responsables de la mercantil que formalitzava la contractació i fixava les condicions de treball –amb horaris de 8 del matí fins a, almenys, les 21 hores–, i un home marroquí acusat de reclutar els futurs treballadors.

La Fiscalia demana condemnar els dos primers a una pena de set anys de presó i una multa de 8.100 euros, i el tercer amb un any i 11 mesos i multa de 4.500 euros per un presumpte delicte contra el dret dels treballadors, i els obliga a indemnitzar sis treballadors amb més de 200.000 euros en total. Segons l’escrit d’acusació del Ministeri Públic, els tres acusats van explotar els sis immigrants “prevalent-se de la situació de necessitat, temor a ser acomiadats i la seva condició d’estranger no comunitari en tenir tots ells nacionalitat marroquina”.

Els sis formaven la plantilla de l’empresa, sense donar d’alta a la seguretat social, la qual cosa va portar l’empresa a obtenir un “notable estalvi en la contractació laboral, tràmits administratius, salaris ajustats a conveni i quotes a la seguretat social”, diu la fiscal. Constata que aquesta “relació laboral clandestina” impedia els treballadors accedir a les prestacions de seguretat i a l’estabilitat en l’ocupació, i puntualitza que cinc dels sis tenien permís de treball i autorització de residència.

Més informació

Nou comentari