Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Les 23 hores de peripècies de la Guàrdia Urbana amb un detingut que deia que tenia Covid-19
  • CA

L’avís va saltar a les 14.30 hores de dijous i no va ser fins cap a dos quarts de dues del migdia de l’endemà, divendres, que la Guàrdia Urbana es va separar del detingut. Havien passat 23 hores, durant les quals l’arrestat havia estat amb quatre patrulles de tres torns, i havia passat gran part d’aquestes hores aïllat en un cotxe policial i en sales d’espera de l’hospital Vall d’Hebron. I tot plegat perquè el presumpte implicat en un cas de violència masclista va advertir als policies que tenia febre i que era portador del coronavirus SARS-CoV-2, que causa la malaltia Covid-19.

L’episodi va començar quan una trucada va alertar la policia municipal de Barcelona d’una possible agressió amb una dona com a víctima al districte d’Horta-Guinardó. La patrulla que hi va acudir va confirmar que efectivament hi havia es tractava d’un cas de violència masclista i va detenir l’implicat. En una situació normal, aquell arrestat hauria estat traslladat a les dependències de la Guàrdia Urbana on es fan els atestats i poc després hauria sigut traspassat als Mossos d’Esquadra, que l’haurien tingut al centre de detenció de les Corts fins a completar les diligències i posar-lo a disposició del jutge. Però va saltar l’element coronavirus i va caure com una bomba fins al punt de destarotar completament el protocol habitual.

14.30 hores: primera patrulla 

El detingut va comunicar als agents que tenia febre i que, segons creia, tenia Covid-19. “Per sort, aquella patrulla portava mascaretes, guants i ulleres i es va poder protegir bé, i a més a més el cotxe que portaven tenia mampara, de manera que l’espai per als detinguts, al seien del darrere, quedava separat dels seients dels agents”, explica Manel Garcia, secretari general del Sindicat d’Agents de Policia Local (Sapol), que ha destapat el cas.

L’escena següent és a les dependències de la Guàrdia Urbana, on els agents escriuen l’atestat i mantenen el detingut tota l’estona dins del cotxe com a mesura d’aïllament preventiu. Quan contacten amb els Mossos d’Esquadra, la policia de la Generalitat els adverteix que abans de rebre el detingut cal que se li faci la prova per saber si té Covid-19 o no. No poden arriscar-se a ficar-lo als calabossos sense aquesta comprovació. Només si la prova dona negatiu podran acceptar-lo. Un portaveu dels Mossos ha confirmat aquest dilluns els fets al TOT Barcelona i ha recordat que el cos tenen la responsabilitat, “per protocol”, d’evitar –o intentar-ho tant com puguin– que no es produeix cap contegi al centre de detenció.

Primer pas per l’hospital

A l’Hospital Vall d’Hebron, amb les urgències saturades, examinen i interroguen el detingut i conclouen que els símptomes no són clars. Escriuen un informe segons el qual descarten la Covid-19 per la clínica i la patrulla, que ara ja va amb el vestit especial per afrontar aquests casos, torna cap a les dependències de la Guàrdia Urbana. L’home arrestat torna a quedar-se al cotxe, perquè la policia no té clar què té. Els mateixos recels tenen als Mossos, que tornen a dir que no el poden portar al centre detenció sense cap certesa sobre el seu estat de salut.

Mentrestant, la Guàrdia Urbana ha començat gestions per veure si algun familiar pot acollir el detingut a casa seva, en un domicili que no sigui el conjugal, per deixar-lo en llibertat a l’espera que el citi el jutge, ja que no es pot completar el procediment normal a través dels Mossos. “El problema és que els pares no en volen saber res, perquè el detingut té una ordre d’allunyament de protecció de la seva mare“, explica Manel Garcia. L’altra possible adreça facilitada per l’arrestat és la d’un amic, però viu a la mateixa escala que la dona del detingut, que és la víctima del cas. No el poden enviar allà.

22.00 hores: segona patrulla

Els agents es troben en un carreró sense sortida i s’han fet les deu de la nit. Una patrulla nocturna els relleva. També amb el vestit especial anti infecció tornen a portar l’arrestat a l’hospital, on insisteixen que li facin la prova per poder-lo entregar als Mossos si el resultat és negatiu. Passen hores a la sala d’espera.

03.00 hores: tercera patrulla

De matinada, aquella patrulla demana relleu per poder fer el seu descans i menjar alguna cosa. A la segona patrulla nocturna se li fan les sis del matí, l’hora de canvi de torn, a l’hospital, i els ha de rellevar una unitat del torn de matí.

06.00 hores: quarta patrulla

És la quarta patrulla que entra en joc. Finalment, cap a dos quarts de dues del migdia, la Covid-19 és descartada, però els metges comuniquen als agents que el detingut s’ha d’ingressar perquè la febre que té està relacionada amb una operació recent en un ronyó i cal tenir-lo en observació. En aquell moment, la Guàrdia Urbana deixa la detenció sense efecte i el cas quedarà en mans del jutge, perquè el citi a declarar quan surti de l’hospital. Segons els Mossos, els agents de la policia de la Generalitat que van intervenir en el cas “es van assegurar que el detingut no té el domicili al mateix pis que la víctima”, de manera que quan surti de l’hospital haurà d’anar a casa seva i acudir al jutjat quan el cridin. Han passat 23 hores per arribar a aquest punt.

Queixa presentada a la prefectura del cos

El president del Comitè de Seguretat i Salut Laboral de la Guàrdia Urbana, Pedro Ribas –del sindicat Sapol– ha presentat una queixa formal a a prefectura del cos i a la gerència de Seguretat de l’Ajuntament, dirigida per Maite Casado dintre de la tinença d’alcaldia d’Albert Batlle. “No pot ser que els protocols no estiguin clars i no sapiguem exactament què hem de fer en aquests casos. Que parlin amb els Mossos i s’aclareixin“, reclama Manel Garcia, el secretari general del sindicat, en conversa amb el Tot Barcelona. La mateixa gestió ha servir per queixar-se també que “després de dues setmanes de confinament encara hi ha unitats del cos que no disposen de les mascaretes adequades i tot just ara comencen a fer proves per detectar o descartar la Covid-19 als agents que són contactes d’infectats o que tenen símptomes”. 

Més notícies
Bosses de brossa davant l'escola bressol Aurora, en una imatge del febrer / Pablo Peralta
La Guàrdia Urbana multarà a qui deixi mobles o brossa al carrer durant el confinament
Notícia: La Guàrdia Urbana multarà a qui deixi mobles o brossa al carrer durant el confinament
Comparteix
Batlle anuncia mà dura contra l'incivisme | Les patrulles demanaran per megafonia complir bé el confinament

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa