Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La Guàrdia Urbana multarà a qui deixi mobles o brossa al carrer durant el confinament
  • CA

El tinent d’alcaldia de seguretat de Barcelona, Albert Batlle, ha advertit que la Guàrdia Urbana començarà a multar als ciutadans que deixin “bosses de brossa fora dels contenidors” o mobles i altres trastos vells al carrer mentre estigui en vigor el decret d’alarma pel coronavirus. “No s’ha de fer i es sancionarà, si es fa!”, ha avisat en roda de premsa aquest dilluns. 

El regidor ha recordat que l’incivisme “perjudica” la ciutat en aquests moments de serveis mínims i ha recordat que d’ençà que es va decretar el confinament l’Ajuntament va suspendre la recollida setmanal d’elements voluminosos al carrer, més coneguda com a Dia dels trastos. Batlle ha elogiat els escombriaires que “treballen en condicions difícils”, equipats amb elements de protecció i mobilitzats com a servei essencial, pel que ha reclamat solidaritat veïnal: “No es mereixen que l’incivisme d’uns pocs faci encara més penosa la seva feina!”. 

Patrulles amb megafonia

També ha detallat que a partir d’aquest dilluns les patrulles de la Guàrdia Urbana pentinaran els carrers de Barcelona advertint per megafonia, en català i en castellà, que cal complir estrictament el confinament. Fa dues setmanes aquests avisos ja es van poder sentir a Sant Andreu, on un cotxe policial va recórrer els carrers del barri i diversos veïns el van gravar des del balcó. “Continua havent-hi massa gent al carrer”, ha asseverat. A més, el regidor ha renyat als veïns que fan servir amb laxitud les excepcions per sortir de casa: per exemple ha suggerit que poden fer la compra d’aliments un cop per setmana o cada dos dies en lloc de baixar al carrer “a les nou per al sucre, a les deu per la sal i a les onze pel pa”.

Encara menys trànsit pel confinament total

Batlle ha explicat que l’Ajuntament encara està analitzant totes les dades dels serveis essencials i de la mobilitat d’aquest dilluns, per saber quin impacte ha tingut el decret estatal de confinament total que ha entrat en vigor la matinada de diumenge a dilluns. No obstant, en una nota de premsa posterior, el consistori ha ofert les primeres xifres: el trànsit privat avui a l’hora punta s’ha reduït fins al -76,9%. És la major davallada en dia laborable, amb uns deu punts de diferència respecte al divendres passat als accessos de la ciutat, l’interior i les rondes.

L’afluència al transport públic també ha caigut de mitjana fins a un -76%. A l’hora punta, a les 9 del matí, s’ha situat en una baixada del -89% del passatge respecte d’un dia normal. Divendres 27 el descens era del -70% de mitjana i del -86% a les nou. Aquest cap de setmana el metro i els autobusos van circular pràcticament buits: la disminució de viatgers va arribar al -93,4% i al -95% respectivament. Batlle ha avançat que els propers dies metro, autobusos i FGC “possiblement encara reduiran més l’oferta” donada la caiguda de desplaçaments i com a pla de contingència, per disposar de més plantilla de reserva en cas que s’infectés un nombre elevat de treballadors.

Milers d’obres privades aturades

D’altra banda, el tinent d’alcaldia ha celebrat que el nou decret ha permès a l’Ajuntament suspendre totes les obres privades a la ciutat. Portava vora una setmana reclamant a l’Estat poder fer-ho. Així, s’han aturat fins al 9 d’abril tots els treballs que no estiguin associats a serveis essencials. Actualment hi ha 13.129 llicències d’obres vigents a Barcelona. Fa dos dilluns el consistori ja va suspendre les seves obres i va allargar els terminis d’execució de les llicències i habilitacions d’obres privades.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa