Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Xoc frontal entre el govern Colau i JxCat per la pèrdua del Tour a Barcelona
  • CA

Unes polèmiques declaracions del director del Tour de França, Christian Prudhomme, al diari El País fa dos dies han obert un enfrontament total entre JxCat i el bipartit BComú-PSC. El directiu esportiu afirmava que Barcelona no va acollir la Grand Départ [Gran Sortida] de la competició a causa d’un canvi de govern municipal.

Se sobreentenia, pel redactat, que es tractava del traspàs entre Xavier Trias i Ada Colau el 2015. JxCat ha posat el crit al cel ràpidament. Poc després l’actual consistori ha contraatac assegurant que la renúncia és 100% de l’equip Trias. La polèmica ve empesa, a més, per la recent designació de Bilbao com a obertura del Tour 2023. 

Es tracta de l’obertura de la prova i el moment més llaminer per a una ciutat amfitriona: és un dels esdeveniments esportius més vistos del món i hi assisteixen tota la caravana de la competició i tots els equips, que s’allotgen uns dies i fan actes de presentació. La petició es va formalitzar en públic el febrer de 2011 en un acte solemne a l’Ajuntament en presència d’Hereu, l’aleshores regidor d’esports Alcober i el mateix Prudhomme.

Les dues versions només coincideixen en 2 coses: que l’etapa del Tour que va passar per Catalunya el 2019 va ser “un èxit” i que el govern de Jordi Hereu (PSC-ICV) va llançar una proposta formal per acollir la Grand Départ 2014. Al maig hi havia eleccions i entrava l’executiu de Xavier Trias, després de tres dècades de governs socialistes.

“Vam rebre aquesta herència d’Hereu i vam tirar-la endavant”, indiquen fonts de JxCat que van ser a primera línia en aquell mandat i recorden la predisposició explícita de l’equip de CiU per acollir grans esdeveniments en plena crisi econòmica. “Vam fer dues reunions amb representants del Tour i van ser ells qui, cap a finals de 2012 o principis de 2013, ens van començar a dir que l’obertura de 2014 preferien que anés a Gran Bretanya perquè coincidia amb una efemèride històrica”, sostenen.

Segons la versió de JxCat, la renúncia original va venir del Tour i al cap d’uns mesos els van sondejar per acollir la Grand Départ de 2015. A aquesta data sí que el govern Trias hauria dit que no, perquè coincidia amb eleccions en primavera i en època de traspàs veien massa “complicat” garantir una organització impecable de la prova. “Vam dir que no ens anava del tot bé però vam oferir-nos per qualsevol dels anys següents i les converses van seguir, no hi va haver cap trencament amb el Tour”, sosté JxCat. Els d’Elsa Artadi acusen als comuns de deixar penjada la negociació i haver enterrat la idea per aversió ideològica als grans esdeveniments.

El govern actual, en canvi, nega aquest relat i assegura que el Tour 2014 va començar a pedalar al Regne Unit precisament per la negativa de Barcelona. “És un error clamorós”, protesta l’actual regidor d’Esports, David Escudé (PSC), que també va portar aquesta àrea l’any 2016 durant la primera etapa del bipartit Colau-Collboni. Sosté fins i tot que la negativa barcelonina és motiu de burla recurrent en el món de l’esport internacional.

Quan el govern Trias va entrar a l’Ajuntament va començar a donar-li allargues al Tour i finalment va dir-los que Barcelona no estava interessada en l’edició 2014, que es comencés de nou la negociació per altres dates”, apunta. Escudé és taxatiu sobre les conseqüències del ‘no’ barceloní: en ambients d’alta direcció esportiva els desaires no es perdonen fàcilment. Admet, això sí, que en l’era Colau no s’ha fet cap nou intent per captar la competició: “Des d’aleshores no hi ha hagut cap possibilitat”, justifica.

El mundial de triatló, a València

L’enganxada no acaba aquí, però. JxCat acusen al govern Colau de deixar escapar el mundial de triatló que es farà a València el 2022 i el 2023. És més, la regidora Francina Vila ha acusat directament a Escudé i al tinent d’alcaldia Jaume Collboni de “desídia, desinterès i abandonament de les seves responsabilitats” per la doble cita valenciana. 

Escudé nega la major i defensa que Barcelona és una de les ciutats “millor posicionades per rebre grans esdeveniments de triatló” després de la prova que va acollir el 2020 i de l’europeu de principis d’aquest any. Però adverteix que la cita valenciana té una organització peculiar, a través d’una fundació privada, i que només acull atletes professionals.

“Estem treballant amb discreció i intel·ligència perquè Barcelona pugui acollir una súper prova que combini elit esportiva i triatló popular”, sosté. “No vull competir amb València ni tampoc fer una prova només d’elit, vull que tingui també dimensió popular però per això hem d’esperar una miqueta a que millorin les condicions sanitàries”, sosté.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa