Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
VÍDEO | La segona nit de tall prohibit a Meridiana desautoritza Interior
  • CA

La segona nit de protesta no autoritzada a la Meridiana ha aconseguit una nova ocupació de la cruïlla, sense topar amb gens de resistència policial. L’afluència ha estat molt inferior a la de la vigília, amb un centenar llarg de persones. La protesta ha transcorregut tranquil·la, amb els habituals càntics i banderes i fins i tot amb una ballada de sardanes. En cap moment la policia ha intentat desallotjar la cruïlla.

Cinc minuts abans de l’inici anunciat, agents dels Mossos s’han acostat a manifestants que esperaven en una vorera per advertir que la interrupció del trànsit estava prohibida i incorrerien en risc de denúncia i multa si la desobeien. Després de deliberacions informals, a les 20h els concentrats han ocupat la cruïlla sense que el dispositiu policial es mogués de la posició que ocupava, al costat de l’estació de Fabra i Puig. Amb el d’aquesta nit porten 668 talls, des de la sentència de l’1 d’Octubre.

Mitja dotzena de furgonetes antiavalots i mitja dotzena més de cotxes patrulla de Mossos han observat a distància la invasió de calçada. Efectius de la Guàrdia Urbana, que ja estaven preparats, han procedit ràpidament a desviar el trànsit de les dues vies afectades.

Una vegada ha quedat clar que no hi hauria ni un cop de porra, els meridians s’han relaxat i s’han format les habituals tertúlies en rotllana, amb música i parlaments de fons. Una dona ha pogut seure a la cadira que duia i un ampli grup fins i tot ha ballat sardanes. L’única escena de crispació s’ha viscut quan un petit grup de detractors del tall ha creuat el pas de zebra cridant en contra de la protesta i escortats per policies, mentre els meridians els responien amb més crits.

Una dona seu en una cadira al mig de la Meridiana durant el segon tall prohibit JORDI PLAY

El tall diari de l’avinguda ja no té l’aval de la conselleria d’Interior i des d’aquest dissabte només té permís per celebrar una concentració estàtica a la vorera. Sí que disposa d’una comunicació de tall aprovada des de fa dies per a ocupar Fabra i Puig a l’alçada del carrer Pardo. La primera nit la desobediència va ser molt nombrosa, però aquest vespre de diumenge la convocatòria era més incerta. Un cop consumada, poden presumir ja de 668 talls, des de la sentència de l’1 d’Octubre. 1 d’Octubre.

Meridiana Resisteix havia difós la convocatòria a través del seu canal a Telegram: tall de circulació de 20h a 21:30h, l’horari que els caracteritza. Com si no hi hagués cap canvi, han cridat als simpatitzants a participar a l’assemblea que fan cada diumenge sobre la calçada. A més, mantenen la previsió que tenien de dedicar el tall de dilluns a la presentació del llibre Causa general del periodista Jordi Panyella.

Un home sosté un cartell de protesta a la Meridiana JORDI PLAY

La cita compta amb el suport de l’ANC, que fins ara ha donat cobertura legal als talls, comunicant-los a Interior de forma unilateral. També ha avalat mantenir les cites, encara que ara no tinguin permís, el Consell per la República que presideix Carles Puigdemont. La crida de les dues entitats dissabte al matí va ajudar a una assistència més nombrosa de l’habitual, que va impedir als Mossos d’Esquadra buidar la calçada com tenien previst.

La sorpresa de la nit, però, va ser la presència de la presidenta del Parlament de Catalunya, Laura Borràs. La dirigent de JxCat va desafiar al Govern català –format per ERC i JxCat– i va assistir uns pocs minuts a la concentració, tot i que va ser de les primeres en ocupar l’asfalt a les 20h en punt i va acaparar tots els flashos de la premsa. També es van poder veure a Fabra i Puig diputats com Carles Riera (CUP), Salvador Vergés (JxCat) i Francesc de Dalmases (JxCat), a més de la presidenta de l’ANC Elisenda Paluzie.

Les reaccions polítiques a l’escena catalana han estat una tempesta, mentre que a l’Ajuntament de Barcelona hi ha hagut un eloqüent silenci del govern municipal i de les forces independentistes. Només dos regidors, un de BComú i un d’ERC, s’han atrevit a opinar sobre el tall i tots dos han posat l’accent en Borràs. En canvi els tres partits unionistes Cs, PP i Valents s’han indignat obertament per la reiteració dels talls a l’avinguda després de la prohibició del departament d’Interior.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Gràcies ciutadans a febrer 13, 2022 | 22:57
    Gràcies ciutadans febrer 13, 2022 | 22:57
    No cal demanar cap permís per fer una manifestació, no està prohibit, només cal comunicar-ho, tal i com han fet sempre. Que els mateixos polítics que es fan dir independentistes, majoritàriament d'esquerres, es vulguin carregar això no té nom, per això cal ser-hi, cal persistir. Ja que els politics que tenim han abaixat el cap i s'han agenollat al poder repressor, només queda el poble.
  2. Icona del comentari de: Independentista a febrer 14, 2022 | 08:38
    Independentista febrer 14, 2022 | 08:38
    Doncs, què voleu que faci Interior?. Ajupir el cap i obeïr a qui mana.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa