Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Roger Español recalca al jutge que no hi havia “cap motiu” per disparar bales de goma
  • CA

Roger Español, el jove que va perdre la visió d’un ull per l’impacte d’una bala de goma l’1-O, ha declarat al jutjat d’instrucció 7 de Barcelona que no hi havia “cap motiu” en aquell moment perquè els agents de la policia espanyola disparessin bales de goma als manifestants. Español ha declarat al mateix temps com a perjudicat i investigat. Ha reconegut que va moure tanques, però “en cap moment” ho va fer “per lesionar ningú”, sinó per “obstaculitzar el pas de les furgonetes“.

“Tenia la idea que un minut més que estaven allà entretingudes era un minut menys que podien estar a una altra escola fent exactament el mateix”, ha explicat als periodistes a la sortida de la Ciutat de la Justícia, on hi havia un centenar de persones per donar-li suport. “La meva intenció era endarrerir el màxim possible l’avenç de les furgonetes”, ha explicat Español, que només ha respost a les preguntes de la seva advocada. També ha explicat que la fiscalia “intenta minimitzar sempre l’acció policial i intenta sempre culpabilitzar o exagerar l’actuació que va tenir el poble català davant l’actuació policial de l’1 d’octubre”.

Roger Español a la sortida de la Ciutat de la Justícia, aquest divendres / ACN

Roger Español a la sortida de la Ciutat de la Justícia, aquest divendres / ACN

El seu advocat, Andrés García Berrio, ha destacat que perseveraran per esclarir els fets: “Tot i l’impediment del ministeri d’Interior i la pròpia policia, nosaltres seguim treballant com societat civil per identificar a l’agent que va disparar l’ull de Roger espanyol”. Confia que tard o d’hora s’aconseguirà localitzar l’autor del tret i ha afirmat que si no s’ha aconseguit ja és “perquè no anava identificat per davant i pel darrera”. Per això, en paral·lel al judici, treballarà perquè tant a Catalunya com a l’Estat els agents de qualsevol cos de policia hagin d’anar identificats sempre pel davant i pel darrera.

Durant la vista s’han visionat imatges on apareix Español movent unes tanques. García ha dit que el moment de les tanques i el de la bala de goma “són dues situacions diferents amb una gravetat molt diferent”: hi havia “bastants metres de diferència i probablement almenys un minut entre una situació i l’altra”. També ha criticat que només l’ajuntament i la societat civil estiguin aportant proves i investigant, davant d’una actitud molt menys proactiva de la fiscalia: “No es volen aclarir els fets, hi ha obstaculització”, ha acusat. “La fiscalia hauria de poder investigar a les persones que estaven allà, exigir informes i aclarir la situació”, ha reblat.

Jaume Asens ataca la Fiscalia

El tercer tinent d’alcalde de l’Ajuntament, Jaume Asens, ha carregat contra la Fiscalia per “intentar obstaculitzar la investigació contra els responsables de la violència”, segons recull Europa Press. Asens, que és advocat, ha atacat el ministeri públic perquè té un “rol actiu d’oposició” a la investigació judicial. Per al tercer tinent d’alcalde el cas d’Español és el “més greu de la violència policial”, per la “brutalitat” i la “immoralitat” de l’actuació policial. 

Sobre la investigació que pesa sobre Español per un suposat delicte d’atemptat, ha sostingut que és “injust” i ha confiat que el cas s’arxivarà. Com a membre de l’Ajuntament, que exerceix l’acusació popular contra agents de la Policia Nacional, ha comentat que espera que s’investigui l’autor dels trets, tot i que ha lamentat que la resta de policies investigats l’estan “encobrint”. 

Finalment, Asens ha manifestat que l’ús de pilotes de goma per part de la Policia Nacional va ser un “atac a la sobirania de Catalunya” perquè estan prohibides pel Parlament. 

Més notícies
Torra i la consellera de Cultura, Laura Borràs, amb Roger Español avui abans de la seva declaració / ACN
Torra dona suport a Roger Español en la seva declaració al jutjat
Notícia: Torra dona suport a Roger Español en la seva declaració al jutjat
Comparteix
Un centenar de persones es manifesten a la Ciutat de la Justícia mentre el jove que va perdre l'ull 1-O declara com a víctima i investigat alhora
Els forenses conclouen que Roger Español va rebre “probablement” una bala de goma
Notícia: Els forenses conclouen que Roger Español va rebre “probablement” una bala de goma
Comparteix
Noves declaracions dels policies espanyols que van actuar l’1-O a Barcelona

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa