Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El TSJC anul·la les ‘multiconsultes’ de Colau
  • CA

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha anul·lat el Reglament de Participació Ciutadana de Barcelona, ​​una iniciativa de BComú que es va aprovar l’octubre de 2017 amb l’objectiu de poder organitzar multiconsultes anuals sobre qüestions polítiques i socials i que era una de les mesures estrella de l’anterior mandat.

La decisió de la Secció Cinquena de la Sala del Contenciós-Administratiu ha anul·lat el reglament perquè “no respecta el règim legal bàsic establert” i obliga a l’Ajuntament a pagar les costes amb un límit de 3.000 euros. Tot i això, la sentència no és ferma i l’Ajuntament pot interposar un recurs de casació davant la mateixa sala.

Per això, la Sala estima el recurs interposat per Advocats Catalans per la Constitució i desestima les al·legacions presentades tant per l’Ajuntament com per l’Associació per la Transparència i la Qualitat Democràtica i la Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona. La sentència afirma que és possible que els ajuntaments celebrin consultes, però que aquestes s’han de fer respectant la legislació estatal i autonòmica.

El govern municipal, sorprès

El regidor de Drets de la Ciutadania, Marc Serra, ha assegurat que el govern municipal s’ha “assabentat per la premsa” de la decisió del TSJC i ha considerat la resolució “un atac indiscriminat a la sobirania local i un intent de laminar els avanços de Barcelona en la democràcia directa”, ha dit Serra. El regidor ja ha avançat que recorreran la sentència.

Cal demanar permís al govern espanyol

També recorda que els alcaldes necessiten la majoria absoluta al ple i l’autorització de govern espanyol per poder celebrar qualsevol consulta: “El reglament aprovat no respecta el que estableix el precepte ja que tan sols preveu l’aprovació de la iniciativa ciutadana per part de Consell Municipal, però omet a la necessitat de demanar l’autorització de govern de la nació”, diu el text.

La proposta de govern municipal preveia celebrar una ‘multiconsulta’ cada maig –excepte en any electoral– per preguntar a la ciutadania sobre assumptes proposats pel propi executiu, els grups municipals i els ciutadans, que podran proposar temes si recullen les signatures suficients i ho aprova el ple.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa