Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El ‘sí’ a la fracassada nova Constitució xilena es va imposar a Barcelona
  • CA

El a la nova Constitució xilena, que la majoria de ciutadans del país sud-americà van rebutjar en un plebiscit celebrat aquest diumenge, es va imposar a Barcelona, on van votar els xilens residents a Catalunya. Segons les dades oficials del Servei Electoral de Xile, la majoria de xilens que van votar a la capital catalana ho van fer decantant-se per l'”apruebo” i no pel “rechazo”, les dues opcions plantejades.

Un 72,92% dels xilens (2.862 persones) que van votar a les 14 meses instal·lades a Barcelona pel Consolat de Xile van decantar-se a favor del nou text constitucional. Un 27,08% (1.063 persones), en canvi, va rebutjar la nova proposta, considerada una de les més progressistes del món. En total van votar a Barcelona 3.942 persones.

El resultat a Madrid va ser més ajustat entre l'”apruebo” i el “rechazo”

Barcelona era un dels tres punts on els xilens podien votar a l’estat espanyol. Un dels punts era Madrid, on també va imposar-se l'”apruebo”, però de manera molt més ajustada que a Barcelona. A la capital espanyola hi van votar menys persones que a Barcelona, en total 2.732, i un 55,62% (1.509 persones) es va decantar a favor de la nova Constitució, mentre que un 44,38% (1.204 persones) la va rebutjar.

El tercer punt, addicional, es va situar a València, on van votar 554 persones. La majoria de xilens que van votar al País Valencià també es va manifestar a favor de la nova Constitució, un 62,75% (347 persones), mentre que un 37,25% (206 persones) la va rebutjar.

Aquests resultats però no han servit perquè el còmput global es decantés pel triomf de la nova Constitució. El procés constituent va començar per iniciativa de l’anterior president Sebastián Piñera, davant les protestes del 2019. L’anterior Constitució havia estat aprovada sota la dictadura d’Augusto Pinochet, però s’hi havien fet diverses reformes. El nou text proposat incloïa canvis que haguessin convertit Xile en el país amb la Constitució més progressista del món, segons els seus promotors. L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i regidors de Barcelona en Comú havien manifestat el seu suport al text.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa