Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Quan sabràs si et toca ser mesa per a les eleccions generals del 23J?

Tot just sortim d’unes eleccions municipals i entrem en un nou procés democràtic: les eleccions generals del 23 de juliol. Per tant, si se celebren unes noves eleccions, s’ha de tornar a fer un sorteig per saber quines persones hauran d’omplir les meses electorals. Segons estableix la llei, el sorteig per elegir presidents, vocals i suplents de cada una de les meses electorals s’ha de fer entre el 25è i el 29è posterior a la convocatòria oficials de les eleccions. Això vol dir que aquest procés de selecció tindrà lloc entre el 24 i el 28 de juny.

Per entrar dins del sorteig només cal complir tres requisits: saber llegir, saber escriure i tenir menys de 70 anys -tenint en compte que les persones sense edat suficient per votar queden totalment excloses tot i complir els tres requisits-. Un cop celebrat el sorteig, totes aquelles persones a les quals els toca ocupar un d’aquests càrrecs rebran una notificació oficial fent-los coneixedors d’aquesta notícia. La notificació, però, pot trigar fins tres dies després del sorteig.

Això vol dir, doncs, que entre el 28 de juny i l’1 de juliol tothom sabrà si li toca anar a la mesa o no. A partir del moment en el qual la persona rep la notificació s’obre un període de 7 dies per al·legar a la Junta Electoral els motius pels quals no es pot fer de mesa. Si els motius no són de pes, la Junta no aprova l’al·legació i s’hi ha d’assistir obligatòriament. Per als ciutadans seleccionats que no es presentin a les diferents seus electorals, l’article 163 de la Llei Orgànica del Règim Electoral Central contempla penes de presó que van des dels tres mesos fins a un any i multes d’entre sis i 24 mesos, amb una quota diària que es pot moure entre els dos i 400 euros.

Quins motius t’eximeixen de ser mesa

La Junta Electoral contempla alguns motius pels quals pots no haver de complir amb l’obligació de ser mesa electoral si et toca:

  • Tenir més de 65 anys i menys de 70
  • Tenir una discapacitat o invalidesa permanent o temporal
  • Estar embarassada de més de sis mesos o comptar amb el permís de maternitat
  • Tenir una intervenció quirúrgica o proves clíniques rellevants
  • Estar empresonat o en un hospital psiquiàtric
  • Tenir cura d’una persona de menys de 8 anys o d’una persona amb discapacitat
  • Tenir un esdeveniment familiar inajornable i d’especial rellevància
  • Haver estat membre d’una mesa tres vegades o més en els darrers 10 anys
  • Canviar de residència a una altra comunitat autònoma

Totes aquestes excepcions, però, han de demostrar-se davant la Junta Electoral. Sense la seva aprovació, és obligatori assistir-hi.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa