Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El PSC dilueix l’Oficina de Transparència que va crear Colau

La unitat que van crear el 2015 els comuns d’Ada Colau per vetllar per l’ètica i la transparència a l’Ajuntament de Barcelona ja no existeix. El traspàs d’aquesta cartera al PSC, en virtut del pacte de govern de 2019, ha suposat una remodelació de l’àrea tan hàbil com discreta. En perviuen les funcions i eines, sí, però la nova estructura organitzativa les deixa sense un lideratge conjunt.  

L’anomenada Oficina per a la Transparència i les Bones Pràctiques, com a paraigües unitari de 3 equips de treball, va ser suprimida la tardor de 2020 segons han confirmat fonts municipals al TOT Barcelona. Després de les eleccions i el pacte Bcomú-PSC, la transparència va quedar en territori socialista. Concretament l’Oficina va quedar adscrita a la macrotinença de Laia Bonet, una cartera per porta per llarg cognom “de l’Agenda 2030, Transició Digital, Esports i Coordinació Territorial i Metropolitana”. 

La tardor de 2020, en plena pandèmia, Laia Bonet va tirar endavant una simplificació organitzativa d’aquesta àrea. L’Oficina quedava liquidada i totes les funcions van passar a repartir-se-les 2 de les 3 unitats que contenia. Així, avui només perviuen la Direcció d’Anàlisi, que gestiona la bústia ètica i fa recomanacions de bon govern; i el Departament de Transparència, que gestiona el web de transparència municipal i respon a les peticions d’accés a informació pública que van arribant en virtut de la llei catalana.

Sense Oficina, no hi ha director/a de l’Oficina lògicament. Aquesta plaça va ser “amortitzada” l’octubre de 2020. És una figura incòmoda políticament, perquè tenia autonomia i podia convertir-se en una mena de síndic dins la pròpia institució. Només ha arribat a ocupar el càrrec una persona i per un brevíssim període d’11 mesos: l’especialista Sílvia Vèrnia, de maig de 2017 a maig de 2018. Va renunciar a la plaça per fitxar per l’Oficina valenciana Antifrau.

Les dues unitats supervivents tenen mig lideratge. La Direcció d’Anàlisi manté al capdavant Rosa Maria Sánchez Sánchez com a cap de servei. En canvi el Departament de Transparència té vacant la plaça de director/a des de fa temps. Fonts municipals indiquen que el consistori té en marxa “un procés de selecció del nou/nova cap, procés que està en la fase final”. “Mentrestant el Departament funciona amb una cap de projectes, que és la Cristina Blancafort i un equip de tècnics”, afegeixen.

Il·lustració d’un Ajuntament transparent, de Xavier Mariscal, que va utilitzar Barcelona en Comú durant la campanya electoral de 2015 / Arxiu

La manca de lideratge va aflorar a la comissió de Presidència celebrada dimecres al matí. En el debat d’una proposició del PP sobre l’ètica del nomenament de l’exparella de la regidora Lucía Martín, la regidora Marina Gassol (ERC) va treure a relluir els 4 anys transcorreguts sense direcció a l’Oficina. “És un fet que avui els organismes que vetllen pel compliment del codi ètic a l’Ajuntament estan a mínims”, va criticar. En absència de Bonet, el regidor Jordi Martí (BComú) va respondre a l’oposició en nom del govern. Es va centrar en replicar les crítiques a la tria de l’assessora, de qui va subratllar els mèrits professionals, i va desafiar la resta de grups municipals a “reflexionar” sobre el currículum dels seus ajudants.

Martí no va fer cap menció a la remodelació de l’Oficina i va quedar a l’aire aclarir la vacant que denunciava Gassol. Fonts municipals consultades per aquest diari exposen que la remodelació es va aprovar en comissió de govern –les reunions a porta tancada dels dos socis– i “es va informar en Comissió” a l’oposició. No obstant, revisades les actes i gravacions de les comissions, pot observar-se com l’única menció a l’Oficina fulminada és la presentació d’unes memòries anuals en una comissió celebrada el febrer de 2021, quatre mesos després de la reorganització. 

Allà Bonet va explicar només els canvis petits i va obviar la supressió del buc insígnia –l’Oficina– i el buit de lideratge. Va dir que “les funcions de la Direcció de control de gestió” –la tercera unitat desapareguda– “van ser parcialment assumides per Direcció d’Anàlisi i el Departament de Transparència”. I que, per poder assumir tota la feina, el primer equip doblaria personal passant de 4 a 8 tècnics i el segon equip s’havia “reorganitzat” a l’octubre “amb un cap de projecte”.

Laia Bonet ja coneixia de primera mà l’àrea de Transparència el passat mandat. A finals de 2018 es va incorporar com a membre externa del Consell Assessor per la Transparència, juntament amb la periodista Karma Peiró, l’activista Arcadi Oliveres i la penalista Eulàlia Pascual. Substituïen a Simona Levi, Josep Ramoneda, Itziar González i Sílvia Vèrnia. Va deixar aquesta plaça al cap d’un any quan va sortir escollida regidora a les eleccions.

Portaveus municipals han subratllat al TOT Barcelona que l’Ajuntament “compleix amb els principals índexs de transparència” i té “eines pioneres, com la Bústia ètica i el Comitè d’Ètica que funcionen amb el suport de la Direcció d’Anàlisi, que actua amb autonomia funcional per garantir la seva independència en relació al govern”. Així mateix, subratlla que la UAB ha atorgat novament al consistori el 2021 el segell InfoParticipa a la qualitat i la transparència de la comunicació pública local.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Guaita-que-fan-ara a febrer 17, 2022 | 17:44
    Guaita-que-fan-ara febrer 17, 2022 | 17:44
    Aviat només en quedaran les escorrialles d'aquests caus de desperdicis
  2. Icona del comentari de: ciutadà a febrer 18, 2022 | 08:34
    ciutadà febrer 18, 2022 | 08:34
    La transparència dels polítics és la mateixa d'allo que tant se'ls assembla: les aigues fecals.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa