Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El Comitè d’Ètica renya Colau pel nomenament a dit d’una assessora

“Amb el nomenament de la senyora Alicia Ramos Jordán com a assessora 3a adscrita a la quarta tinència d’alcaldia s’ha produït un dany al prestigi i la imatge pública de la institució. El Comitè d”Ètica recomana a l’alcaldia que en un futur s’eviti el dany a la imatge pública i el prestigi de l’Ajuntament derivant casos de real o potencial conflicte d’interès en el nomenament de càrrecs eventuals”.

És la resposta que ha donat el Comitè d’Ètica de l’Ajuntament sobre una queixa presentada per Ciutadans arran del nomenament de Ramos Jordán el 14 de setembre de 2020, essent la parella sentimental de la regidora Lucía Martín. Un nomenament que va ser rubricat per l’alcaldessa Ada Colau.

Segons l’escrit del Comitè Ètic, en el registre administratiu “no consta cap document” que avali per què Ramos va ser nomenada assessora a la tinència d’Habitatge, en el sentit que la seva formació fos un aval, i constata que, efectivament, en ser parella de la regidora, “hi ha un conflicte d’interès, quelcom reprovable segons la normativa del codi”. A banda, afegeix que “és conegut que la dita regidora i l’assessora són del mateix partit”. Sobre això, fonts de l’Ajuntament assenyalen al TOT que “el procés de nomenament d’Alicia Ramos com a personal eventual es va fer seguint els mateixos criteris que la resta d’eventuals de tots els grups municipals, seguint allò establert per l’acord del Plenari”. I remarquen que el Comitè d’Ètica “no qüestiona el nomenament, sinó que assenyala un aspecte purament formal: que el currículum ha de figurar en l’expedient, i no nomes en el Portal de Transparència, com ja és habitual”.

Ara bé, quina responsabilitat té l’alcaldessa, que va signar el nomenament -sense concurs públic en tractar-se d’un càrrec eventual- de la parella de Martín? Doncs segons el Comitè Ètic, hi ha matisos: “L’alcaldessa té la responsabilitat executiva dels seus nomenaments, i en aquest cas, si bé no hi ha pressuposat un conflicte d’interès -no són familiars- sí que ofereix, per les afinitats personals entre Alícia Ramos i Lucía Martín, una imatge reputacional negativa de la institució pública a la qual elles pertanyen, i que qualsevol càrrec està obligat a impedir”.

La regidora d'Habitatge, Lucía Martín (BComú), al ple de l'Ajuntame
La regidora d’Habitatge, Lucía Martín (BComú), al ple de l’Ajuntament de Barcelona / Jordi Play

El Codi Ètic de l’Ajuntament especifica que “hi ha conflicte d’interès quan existeixen interessos personals del tipus familiars, incloent els del cònjuge o persona amb qui convisqui en anàloga relació d’afectivitat“, establint l’obligació d’inhibir-se en els nomenaments en que concorrin aquestes circumstàncies.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Ricard a gener 31, 2022 | 13:12
  Ricard gener 31, 2022 | 13:12
  Si és un càrrec de lliure designació... Això és habitual. Si es vol canviar cal menys ètica i més legislació.
 2. Icona del comentari de: Barceloní. a gener 31, 2022 | 15:36
  Barceloní. gener 31, 2022 | 15:36
  I la Colau es queda tan ampla i satisfeta. Per cert, no se pas com es pot danyar el prestigi d'una institució que no en té cap.
 3. Icona del comentari de: Carlos a gener 31, 2022 | 15:47
  Carlos gener 31, 2022 | 15:47
  Bones! Aleshores segueix al carrec la 'enxufada' des de aleshores? Quina pena...
 4. Icona del comentari de: Pau M. a gener 31, 2022 | 17:52
  Pau M. gener 31, 2022 | 17:52
  Sense comentaris. Tothom pensa el mateix i ningú s’atreveix a dir-ho.
 5. Icona del comentari de: Temps de lladres comuns a gener 31, 2022 | 18:38
  Temps de lladres comuns gener 31, 2022 | 18:38
  I els encarrecs a sac al comu.dolars del FINA, I LA Chandon, etc..... Totes les amiguet3s xupant del bote i la Fiscalia de vacances COMUNES. EL ARTE DE ROBAR, ada colau
 6. Icona del comentari de: Ramon a gener 31, 2022 | 20:42
  Ramon gener 31, 2022 | 20:42
  Quina pena aquesta dona, fara que totes les empreses marxin de Barcelona, i a Madrid estan de festa major.
 7. Icona del comentari de: ciutadà a febrer 01, 2022 | 08:26
  ciutadà febrer 01, 2022 | 08:26
  Doncs si, Ramon. Justament d'aixó va la cosa; la Colau ja te un càrrec ben remunerat a punt, a la villa y corte.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa