VÍDEOS | Cops de porra i contenidors bolcats tensen l’aniversari de la sentència

Un detingut per la Guàrdia Urbana en acabar la marxa | Gran desplegament dels Mossos a Ciutat Vella

Contenidors bolcats i cops de porra a la Rambla han tensat la protesta del primer aniversari de la sentència de l’1O a Barcelona, que ha acabat amb un detingut a la plaça Catalunya. La marxa havia recorregut la Via Laietana sense grans incidents aquest dimecres al vespre fins que els ànims s’han començat a escalfar en arribar al passeig Colom. Una part dels manifestants ha començat a moure contenidors i n’ha cremat alguna unitat. Els agents antiavalots han començat a baixar de les furgonetes i han iniciat una persecució Rambla amunt.

Corredisses a la Rambla, en l'aniversari de la sentència / Jordi Borràs
Corredisses a la Rambla, en l’aniversari de la sentència / Jordi Borràs

L’estratègia policial era dispersar als manifestants i ha consistit en un escamot de Mossos d’Esquadra pel lateral de la Rambla dels estudis, empenyent la protesta en sentit muntanya, amb el suport de les furgonetes darrere seu. Els cops de porra no han trigat a arribar i els activistes han començat a separar-se en grups petits, sortint de l’avinguda per diferents carrers del Gòtic i del Raval.

Les corredisses han portat la protesta a dirigir-se de nou al punt d’inici, la plaça Urquinaona, però l’ampli desplegament policial ha impedit que el gruix d’assistents hi arribés. A més la brigada mòbil dels Mossos havia blindat tot el perímetre de la prefectura de Via Laietana, amb furgonetes que arribaven fins al carrer Comtal.

A quarts d’onze la mobilització s’havia ja dissolt per complet, però els Mossos d’Esquadra encara han fet algunes identificacions de manifestants al voltant de plaça Catalunya i fins i tot han entrat al metro en busca d’altres mobilitzats. La Guàrdia Urbana ha fet una detenció, també a plaça Catalunya i acusen a l’arrestat de cremar un contenidor.

Temperatura in crescendo

La protesta ha començat a les vuit del vespre, quan unes 400 persones s’han concentrat a la plaça Urquinaona en el primer aniversari de la sentència de l’1O. La convocatòria dels Comitès de defensa de la república (CDR) ha començat a les vuit del vespre i aviat s’ha desplaçat cap a Via Laietana per tallar la circulació. Entre crits d’independència, els assistents han desplegat pancartes i han rememorat la batalla campal d’Urquinaona.

Protesta del CDR en l'aniversari de la sentència / Jordi Borràs
Protesta del CDR en l’aniversari de la sentència / Jordi Borràs

Han pres ràpidament l’avinguda fins arribar davant de la prefectura de la Policia Nacional, un dels punts més calents dels enfrontaments de fa un any a Barcelona. Diverses furgonetes de la brigada mòbil dels Mossos d’Esquadra protegeixen l’edifici del cos nacional de policia. La manifestació s’ha aturat just davant, amb una sonora escridassada a la policia. Minuts després, la marxa ha seguit en direcció al mar i ha enfilat el passeig Colom, on s’han començat a escalfar els ànims.

Blindatge policial de la prefectura a Via Laietana, en l'aniversari de la sentència / Jordi Borràs
Blindatge policial de la prefectura a Via Laietana, en l’aniversari de la sentència / Jordi Borràs

Un gran desplegament de les unitats antiavalots dels Mossos –Brimo i Arro– han acompanyat en tot moment la protesta. De forma intermitent la policia anava avisant per megafonia que estan estrictament prohibides les reunions de més de 6 persones i que és obligatori l’ús de mascareta i respectar la distància interpersonal.

Crema i despenjada de banderes

Al llarg de la Via Laietana la marxa s’ha entretingut de valent amb les banderes espanyoles que unionistes havien penjat als fanals dos dies abans, durant el Dia de la hispanitat. Un manifestant s’ha enfilat a un dels llums per arrencar una bandera espanyola i la resta de participants a la protesta han celebrat l’acció amb aplaudiments i crits de “fora, fora, la bandera espanyola”.

Despenjada de banderes espanyoles a Via Laietana, en l'aniversari de la sentència / Jordi Borràs
Despenjada de banderes espanyoles a Via Laietana, en l’aniversari de la sentència / Jordi Borràs

A la primera despenjada l’han seguit moltes més: els CDR han anat arrencant la resta de les banderes espanyoles col·locades dilluns. Una de les banderes ha acabat cremant a la calçada entre ovacions.

No ha estat l’únic rojigualda que ha acabat convertida en cendres. Un dels manifestants també n’ha cremat una altra, de mida més gran que les dels fanals, envoltat de mòbils i càmeres.

Un manifestant crema una bandera espanyola a la protesta del CDR per l'aniversari de la sentència / Jordi Borràs
Un manifestant crema una bandera espanyola a la protesta del CDR per l’aniversari de la sentència / Jordi Borràs

Comentaris

  Pere 14/10/2020 9:22 pm
  Ni oblid ni perdó Visca la República catalana lluny de ex,panyà
  Guillem 14/10/2020 9:38 pm
  Visca els CDR ! Visca els Consells Locals per la República ! Visca Catalunya lliure !
  Doctor Strangelove 15/10/2020 6:48 am
  Ninis, bolcant contenidors i propagant la covid. Se'ls ha de multar fortament! Són delinqüents sanitaris! Doc.
  Catalogic 15/10/2020 8:47 am
  Quin ridícul, no? Quatre marrecs fent el brétol han de fer la república? Aquest es el problema. Creixen, els fan fora del Club Super 3 i no saben que fer amb la seva vida.
  Tururut-ginjola 15/10/2020 1:33 pm
  Diu la pancarta : "La independència es guanya al carrer", però no dieu a quin carrer......

Nou comentari