Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Barcelona aprova una pujada d’impostos que recaptarà 66 milions d’euros extra
  • CA

El ple de Barcelona ha aprovat aquest divendres una pujada d’impostos que recaptarà 66 milions d’euros extra. El vot a favor d’ERC i l’abstenció de JxCat permet al govern d’Ada Colau i Jaume Collboni fer prosperar les noves ordenances fiscals amb comoditat. Només 8 dels 41 regidors (Cs, PP i BpC) hi han votat en contra. Entre els increments principals hi ha l’IBI dels habitatges, la taxa de terrasses, la de clavegueram i l’impost de circulació

En canvi, la tarifa de la zona verda i blava d’aparcament i el conjunt de pressupostos salten a gener o febrer, pendents d’una segona fase de converses municipals i de les negociacions paral·leles pels comptes de la Generalitat i la investidura de Pedro Sánchez. També quedaran pendents, com ja es preveia, el recàrrec a l’impost turístic i la nova taxa de residus que proposa el govern i disgusta a l’oposició.

“La recaptació d’aquesta fiscalitat permetrà fer un pressupost expansiu, que necessitem per la lluita desigualtat amb l’habitatge com a bandera i les polítiques de mobilitat i transició energètica per fer front a l’emergència climàtica”, ha defensat el regidor de Pressupostos, Jordi Martí Grau (BComú). Ha agraït especialment el pacte amb ERC i també la col·laboració d’Elsa Artadi (JxCat), i s’ha felicitat per haver “teixit un espai de confiança indispensable” entre els quatre partits.

Jordi Castellana (ERC) ha sostingut que “les millores s’assoleixen negociant” i ha argumentat que “el lideratge institucional” que vol per a la capital catalana “s’ha de reflectir en els recursos” del seu ajuntament. Artadi ha considerat que l’aprovació té “un punt agredolç”: si bé celebra haver aconseguit compromisos com el d’aplicar la tarifa plana d’impostos el 2021, lamenta un encariment de les terrasses que Barcelona no podria acabar a tribunals. A més, ha criticat que Barcelona no ha “pogut aprofitar la capacitat d’endeutament de l’ajuntament perquè el govern dels socialistes [a l’Estat] ho ha impedit”, en referència a les lleis de limitació de despesa pública.

La regidora d’Hisenda, Montserrat Ballarín (PSC), ha replicat que “dins dels límits, també la llei d’estabilitat pressupostària aprovada pel PP amb el suport de Convergència, són les millors ordenances que Barcelona podia tenir”. “Mai s’havia arribat a un consens tan ampli a l’ajuntament i és el fruit d’un diàleg i una negociacio que no ha estat fàcil però que hem sabut portar amb discreció i aïllant-nos del soroll polític”, ha presumit.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa