Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El pla de Colau per als barris vulnerables només ha completat 17 de les 123 actuacions que inclou
  • CA

El projecte estrella d’aquest mandat per invertir en 16 barris vulnerables de Barcelona, el Pla de Barris 2018-2020, no ha executat la immensa majoria del pressupost anunciat. Segons la documentació del mateix Ajuntament, divulgada aquest divendres pel PSC, només 17 de les 123 actuacions que comprèn el pla estaven finalitzades en arribar a l’equador. La resta (106 intervencions) estan encara en fase de projecte, en licitació, pendents d’estudi o amb les obres a mig fer. N’hi ha 19 que el consistori reconeix literalment que s’han “reprogramat”, és a dir, que s’han vist afectades per les retallades i ajornaments que fa mesos que denuncia l’oposició.

Les dades –a les que ha tingut accés el TOT Barcelona– procedeixen de Foment de Ciutat SA, l’empresa pública que gestiona la totalitat del pla. Les va entregar als grups municipals de l’oposició –que tenen presència al consell d’administració– el passat 13 de novembre i fins ara no s’havien fet públiques. El Pla de Barris havia de mobilitzar 150 milions d’euros, segons l’anunci inicial de l’alcaldessa en una conferència al Col·legi de Periodistes. No obstant, la comptabilitat de l’empresa pública contempla en realitat 114 milions i més del 70% recauen sobre les anualitats 2019 i 2020, és a dir, que s’executaran el mandat vinent.

El primer any (2017) només tenia consignats 12 milions d’euros i el segon (2018) en tenia 19. Tot i així, algunes de les partides del 2017 i el 2018 no s’haurien gastat tampoc, com per exemple bona part dels vuit milions per a rehabilitació de finques “d’alta complexitat”, que estan anotats com a inversió del 2017 però que no s’han lliurat als beneficiaris perquè el programa està “subjecte a convocatòria”. Segons fonts socialistes, de les 147 finques amb rehabilitació acceptada només una quarantena haurien firmat ja conveni d’obres.

Entre les actuacions acabades hi ha per exemple la rehabilitació del casal de gent gran del Bon Pastor, la reurbanització de dos carrers a la Marina, la millora de la sala d’actes d’una escola de La Pau o l’adquisició de locals per a un casal d’avis al districte de Sant Andreu. En sentit contrari, entre les actuacions reprogramades hi ha projectes molt més grans: la connexió de la Rambla Prim amb el Fòrum, un camp de rugbi al Bon Pastor, la millora del pont de Santander a la Verneda, la rehabilitació de Can 60 al Raval, el projecte de feixes agrícoles de Trinitat Nova, adequar el Camí del Rec a Trinitat Vella o convertir en un equipament l’antiga bòbila de la Teixonera.

Reprovació i ple extraordinari

El president del grup municipal socialista, Jaume Collboni, ha mostrat les dades al plenari d’aquest divendres, on ha acusat l’executiu d’Ada Colau d’haver executat “només el 6% de les inversions previstes al Pla de Barris”. “Quina vergonya! I en els barris més vulnerables!”, ha censurat. La resta de l’oposició, excepte la CUP, ha donat suport a la moció dels socialistes que reprova la gestió del pla per “no haver complert els objectius” i haver arribat gairebé a eleccions amb “un nivell de finalització de les inversions ridícul”. A més els socialistes buscaran les firmes de regidors necessàries –en calen 11– per sol·licitar un ple extraordinari sobre el Pla de Barris.

Jaume Collboni replica a Janet Sanz al ple sobre el Pla de Barris / Youtube

La tinenta d’alcaldia Janet Sanz ha defensat el Pla de Barris amb contundència i ha recordat que té horitzó 2020, pel que veu raonable que part de la inversió es gasti en la segona meitat del quadrienni. També ha qüestionat les xifres anunciades per Collboni: “Estem al 60% d’execució de tot el que s’ha parlat amb els veïns, el Pla de Barris continuarà existint perquè està canviant la vida de la gent”. “Si vol parlar de barris, trepitgin algun!”, li ha etzibat. Per contra, el regidor Jordi Coronas (ERC) ha tancat files amb Collboni i ha assegurat que als republicans els surt la mateixa xifra un cop revisada la documentació.  De fet, una mica menor: un 5,95% d’execució.

Més notícies
El Bon Pastor conservarà una segona illa de Cases Barates
Notícia: El Bon Pastor conservarà una segona illa de Cases Barates
Comparteix
El museu de l’habitatge obrer recrearà quatre pisos de diferents èpoques i conciliarà exposicions temporals amb usos veïnals
El bus a demanda de Torre Baró s’estrena amb 72 passatgers al dia
Notícia: El bus a demanda de Torre Baró s’estrena amb 72 passatgers al dia
Comparteix
Un total de 205 usuaris s'han registrat per poder utilitzar aquest servei, que es va posar en marxa el dia 21
La plaça Mossèn Joan Cortinas del Bon Pastor. / Ajuntament
La plaça Mossèn Joan Cortinas es renova amb menys escales ni espai per jugar
Notícia: La plaça Mossèn Joan Cortinas es renova amb menys escales ni espai per jugar
Comparteix
Uns 300 alumnes han participat en el projecte de la nova plaça, que inclourà una zona de petanca, una pista de bàsquet i una tirolina
La campanya de Nadal dispara la circulació del rec, la moneda virtual de Barcelona
Notícia: La campanya de Nadal dispara la circulació del rec, la moneda virtual de Barcelona
Comparteix
La moneda pretén dinamitzar el comerç dels barris i aglutina gairebé 500 usuaris

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa