Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
L’oposició retreu a Colau unilateralitat i s’obre a un gran acord de ciutat
  • CA

L’oposició ha aconseguit finalment tenir veu en les polítiques municipals contra el coronavirus, encara que no hagi pogut tenir vot. El ple monogràfic celebrat aquest divendres al migdia, el primer virtual de la història del consistori, ha mostrat per primer cop durant la crisi la pluralitat d’opinions del consistori. ERC, JxCat, Cs, PP i Manuel Valls han demanat al govern d’Ada Colau que consensuï les mesures abans de fer anuncis i li han ofert mà estesa per negociar un gran pacte de ciutat per a la recuperació econòmica i nous pressupostos.

Després de 40 minuts de retard pels problemes de connexió de Valls des de Menorca, on passa el confinament, la sessió ha començat en l’estructura prevista que atorga al govern municipal un gran protagonisme en minuts i visibilitat. Ada Colau, el tinent Jaume Collboni i la regidora Gemma Tarafa han desgranat l’informe sobre les mesures que ha pres l’Ajuntament les darreres 5 setmanes –únic punt de l’ordre del dia– i han pressionat ERC per l’alta mortalitat a les residències en ser competència de conselleries liderades pels republicans.

Després els presidents de cada grup han intervingut en dues rondes, 15 minuts cadascun. Ernest Maragall (ERC), Elsa Artadi (JxCat), Luz Guilarte (Cs), Josep Bou (PP) i Manuel Valls (BpC) han coincidit en recriminar al govern unilateralitat i nul afany de consens. Guilarte ha fet públic que poca estona abans Collboni havia ofert a tots els grups asseure’s per arribar a un gran pacte de ciutat, un gest d’unitat molt similar als Pactes de la Moncloa que proposa Pedro Sánchez en l’esfera política espanyola.

Maragall li ha demanat que sigui una taula de diàleg “gran i oberta”, no només per als partits sinó també amb representació social i que no esdevingui “una reedició barcelonina dels Pactes de la Moncloa q estan a punt de néixer morts”. “No caiguem en el discurs fàcil de dir que nosaltres ho fem tot bé i la resta més aviat tot malament”, ha dit en resposta a les crítiques a la Generalitat. A més, ha criticat que “l’Estat va començar tard, va confinar malament i va comprar pitjor” i del consistori ha lamentat “molta gesticulació, xifres poc fiables i protagonisme personal”

Artadi ha proposat un pla per “recuperar, reiniciar i reinventar Barcelona”, amb mesures com pagament a terminis dels tributs sense interessos durant dos anys, ajornar la nova taxa de residus –va vinculada el consum d’aigua, que s’ha disparat pel confinament– o cedir espai públic davant dels centres culturals per treure aforament interior. També ha exigit a l’Estat que flexibilitzi ja la capacitat de despesa municipal i que pagui puntualment els subsidis d’atur perquè els afectats per ERTOs no hagin d’esperar a cobrar fins al maig. 

Guilarte ha recordat que va fer arribar al govern un pla amb 37 mesures en començar la crisi i no n’ha rebut resposta i ha reclamat un “full de ruta consensuat” i negociar nous pressupostos. En un to molt menys bel·ligerant i més dolç que l’habitual, la regidora ha avisat al govern que “han d’escoltar” més i ha llançat propostes com ampliar a 100 euros de forma immediata l’ajuda ja existent per cada fill en famílies vulnerables o un pla de serveis mèdics a mida de cada residència d’avis. I, sobretot, ha reclamat revertir la pujada d’impostos aprovada al gener, una petició que Collboni ja ha advertit que no acceptaria per no debilitar les polítiques públiques.

Bou ha celebrat la “disciplina” dels barcelonins confinats i ha exigit al govern “abaixar sous” als electes i bonificar el 90% dels impostos municipals a les petites empreses durant 6 mesos. “Aquest govern, pel bé de tots, ha d’entendre’s amb les empreses”, ha avisat. “Els diners no surt dels arbres, sinó dels treballadors i empresaris!”, ha exclamat. Finalment Valls s’ha posat a disposició de Colau i Collboni per “votar” uns pressupostos nous que permetin “fer front a aquesta guerra” i “apostar pel 2022” com l’any de la recuperació total. També ha demanat “un canvi en la forma de treballar” que faciliti els pactes, per tal que Barcelona sigui “exemplar” en el “procés d’unitat” d’Espanya. 

El govern municipal, amb 30 minuts d’intervenció, ha evitat l’autocrítica i només ha fet una tímida oferta d’estudiar “bones pràctiques” d’altres administracions on governin partits de l’oposició barcelonina. Colau ha sostingut que l’Ajuntament s’ha “anticipat per donar la millor resposta” i que el govern no ha estat “complaent”. També ha atacat diversos cops la Generalitats, a la que ha reclamat que dobli la inversió social “com ha fet Barcelona” i “reverteixi les retallades” en sanitat. Collboni, en un to molt més conciliador, ha augurat que “l’impacte econòmic serà brutal” i “la sortida de la crisi serà difícil” i ha argumentat que la crítica a la gestió era necessària, pel que ha exigit a Maragall “exigència recíproca de lleialtat” institucional. Tarafa també ha atacat a Maragall i Artadi en reivindicar que la direcció general de Benestar Social “té un pressupost irrisori” i la renda garantida “encara no té reglament” aprovat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa