El que el conseller Miquel Buch definia com a “intolerable” aquest dimecres a la tarda es repetia, corregit i augmentat, hores després, al vespre, nit i matinada.

[r:1]

Barcelona va tornar a ser ahir a la nit la rosa de foc, amb cinc o sis hores més de barricades enceses, cotxes cremats, còctels molotov i coets contra a policia i, de l’altra banda, càrregues i trets amb porjectils de foam i pilotes de goma. Va ser després de la manifestació contra la sentència de l’1-O convocada pels CDR a la cruïlla entre el carrer Marina i la Gran Via, molt a prop de la conselleria d’Interior, que és a Diputació amb passeig de Sant Joan. 

El que va començar com una manifestació cívica, amb el toc humorístic que li havien posat els CDR en la convocatòria en demanar als participants que hi anessin amb paper de vàter “per netejar la merda”, es va acabar amb una violència que no es recorda a Barcelona en les últimes dècades.

Els incidents van acabar amb la detenció de 12 persones, segons informen fonts dels Mossos d’Esquadra a l’ACN.

La multitud de la manifestació dels CDR contra la sentència llançant paper de vàter / Jordi Borràs

La multitud de la manifestació dels CDR contra la sentència llançant paper de vàter / Jordi Borràs

Durant el moment de més afluència, pels vols de les set de la tarda, s’hi van arribar a comptar 22.000 persones a la zona, segons càlculs de la Guàrdia Urbana. Però aviat uns quants grups es van plantar davant de la conselleria d’Interior, absolutament blindada amb furgons policials. I a partir d’aquí van començar a canviar les coses.

Els manifestants, davant de la conselleria d’Interior / Jordi Borràs

I tot es va complicar tant que van arribar a cremar-se cotxes i en alguns casos veïns de la zona es van posar en risc intentant apagar-los amb extintors.

Els Mossos van anunciar una detenció per desordres públics i danys. El Servei d’Emergències Mèdiques (SEM) va comptabilitzar 28 assistències a Barcelona. I fonts dels Mossos van estar advertint tota la nit sobre “grups violents” que es comportaven de manera especialment agressiva, amb alguns encaputxats van llançar àcid, pedres i còctels moloyov contra els antiavalots.

També van assegurar que s’havia atacat l’helicòpter policial llançant-hi coets: eren de tipus palmera, segons va comprovar in situ Quico Sallés. 

La declaració d’emergència de Torra, a mitjanit

Passada la mitjanit, el president de la Generalitat, Quim Torra, va comparèixer a través de TV3 per emetre un breu missatge institucional en què va demanar “aturar ara mateix” la violència “que no representa l’independentisme”. I va parlar “d’infiltrats i provocadors” que “malmeten la imatge” de la resta de manifestants, que s’expressen pacíficament. 

[r:2]

Els primers enfronraments es van produir cap a les 21 hores, quan part dels manifestants van començar a llançar petards als antiavalots i van començar a tombar contenidors. Els Mossos van resposdre-hi amb trets de projectils de foam, els únics que poden utilitzar per decisió del Parlament, que va prohibir les pilotes de goma.

La Policia Nacional, en canvi, considera que no ha de complir les decions de la cambra catalana i va tornar a fer servir les pilotes de goma, com ja va fer l’1-O, el dia en què Roger Español va pedre un ull. Ahir, el SEM va atendre una persona per lesions facials possiblement causades per una pilota de goma, i avui s’haurà d’aclarir si es tracta d’una lesió greu que li afecti els ulls.  

Pilota de goma disparada per la Policia Nacional durant els aldarulls posteriors a la manifestació contra la sentència de l’1-O convocada pels CDR / David Cobo

Els agents es van anar enfrontant a grups dispersos, escampats per gran part de l’Eixample, i en alguns moments van arribar a expressar en veu alta que se sentien desbordats. En un monent donat, al carrer Aragó amb el passeig de Sant Joan, i envoltats de protestes per tots quatre costats, un agent va exclamar: “Somos muy pocos, tío”, informa David Cobo. Just abans acabava de disparar pilotes de goma.

Les pilotes de goma no van ser l’única tècnica antidisturbis polèmica utilitzada ahir a la nit. Tot i que Buch havia dit a la tarda que era una pràctica eliminada pels Mossos excepte en casos excepcionals, hores després els agents  van fer el carrusel repetidament, com en el cas que es veu en aquest vídeo.

Les imatges mostren com, a Pau Claris amb Consell de Cent, els Mossos intenten dispersar manifestants fents voltes a tota velocitat amb diversos furgons en fila. Van provocar corredisses, però en realitat va ser una operació poc efectiva, perquè la mobilització va seguir com si res un minut després.

Manifestants en contra de les cremes

La crema de barricades fetes amb contenidors bolcats al mig del carrer, una imatge que es repeteix després del que ja es va veure ahir, ha fet que les flames arribin a cotxes aparcats a la via pública. Però alguns manifestants també s’han mostrat activament contraris a la crema i han apagat alguns contenidors encesos.

Més notícies
Buch defensa els Mossos i demana aïllar els “elements violents provocadors”
Notícia: Buch defensa els Mossos i demana aïllar els “elements violents provocadors”
Comparteix
El conseller d'Interior compareix davant de la premsa per donar explicacions sobre l'actuació policial dels últims dies
Torra demana “serenitat, determinació i no violència” després de la segona nit de foc a Barcelona
Notícia: Torra demana “serenitat, determinació i no violència” després de la segona nit de foc a Barcelona
Comparteix
"No volem provocacions. No les tolerarem", afirma el president

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa