Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Martín Villa renuncia a la Medalla d’Or de Barcelona
  • CA

Rodolfo Martín Villa posa fi a la polèmica. L’exministre d’Interior i exgovernador de Barcelona, processat per crims durant el franquisme, ha decidit renunciar a la Medalla d’Or de Barcelona. Aquest va ser un reconeixement que se li va donar el 1976, abans de l’inici de l’etapa democràtica actual. Martín Villa ha pres aquest divendres la decisió, segons ha explicat Europa Press, malgrat que dijous el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) li va donar la raó i va demanar al consistori retornar-li el mèrit.

La decisió de treure-li aquest mèrit la va adoptar el ple de l’Ajuntament de Barcelona el 31 de març de 2017, amb els vots favorables de tots els partits, a excepció del vot en contra del PP i l’abstenció de Ciutadans. No obstant això, la justícia li ha donat la raó a l’afectat, després que presentés un recurs davant la justícia i aquesta entengués que “la retirada és possible quan es produeixin fets coetanis no coneguts en el moment de l’atorgament, o per actes o manifestacions contràries a motius que van justificar la concessió”, tal com estableix l’article 6.1 del Reglament municipal de 2012, “però en cap cas sobre la base de realitzar un nou judici de valor o de concessió o per raons d’oportunitats”, un fet que no es contempla a la llei.

“El reglament de 2012 expressament havia mantingut tots els honors i distincions concedits anteriorment, sense que existeixi habilitació normativa per revocar la distinció concedida, per la qual cosa en els termes en què ha exercit la seva potestat la Corporació local no es troba habilitació legal i excedeix de la previsió de la seva pròpia regulació”, explica la justícia. Dit d’una altra forma, com la trajectòria d’aquesta persona ja és coneguda i s’ha mantingut invariable des del 30 de març de 1976, quan se li va donar la Medalla d’Or, no es pot revocar l’atorgament del mèrit.

Dijous al vespre el regidor de Memòria Democràtica, Jordi Rabassa, va afirmar al programa bàsics de betevé que l’exgovernador durant l’etapa franquista mai havia arribat a entregar la Medalla d’Or de la ciutat. Martín Villa, de 87 anys, va formar part dels governs d’Adolfo Suárez durant la Transició.

L’Ajuntament, decebut

L’Ajuntament de Barcelona es mostra insatisfet amb la notícia. “És un acte de poder, una demostració que segueix per damunt de la justícia“, ha dit Jordi Rabassa, regidor de Memòria Democràtica. “Torna a ser una mostra impúdica i insultat de la impunitat del franquisme”, ha denunciat.

El regidor de Drets de Ciutadania i Participació, Marc Serra, ha celebrat la notícia dient que l’Ajuntament “per fi” recuperarà el guardó retirar el 2017 i que això servirà per “dignificar la memòria de tots aquells veïns víctimes de la repressió”. Tot seguit ha interpel·lat a Martín Villa perquè retorni la Medalla d’Or a la seu del consistori, a la plaça de Sant Jaume.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Boletaire a gener 28, 2022 | 13:25
    Boletaire gener 28, 2022 | 13:25
    Així es pensa que queda molt bé aquest impresentable.
  2. Icona del comentari de: JordiP a gener 28, 2022 | 14:25
    JordiP gener 28, 2022 | 14:25
    Aquesta era la jugada. "Vaja, em treuen la creu? Vale, parlaré amb els meus compinxes de la judicatura perquè me la facin tornar i així la podré rebutjar. No me l'hauran tret ells, els hauré tornat jo i que se la fiquin ...". Tot molt edificant. Peró la culpa la tenen els pilotes que li van atorgar en el seu moment.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa