Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
L’Ajuntament prepara una macroexpropiació després de detectar nous riscos en un passatge

L’Ajuntament de Barcelona iniciarà l’expropiació de fins a 22 edificis del passatge de Sigüenza del barri El Carmel per a construir habitatge públic, ha explicat aquest dijous la regidor del districte de Horta-Guinardó, Rosa Alarcón, en una sessió de treball. Inicialment estava previst l’enderrocament dels números 93, 95 i 97-99 pel mal estat dels tres blocs, però el consistori s’ha replantejat l’actuació perquè segons els últims informes tècnics podria afectar els edificis adjacents, suposant un risc per a la seguretat dels veïns. “Si ara fem determinades actuacions garantirem tota la seguretat en els edificis de l’entorn però si fem l’enderrocament podríem incórrer en un risc per a la seguretat dels veïns i com la seguretat és prioritària hem decidit no córrer cap”, ha dit Alarcón.

La regidora ha explicat que, així doncs, es deté l’enderrocament de les finques previstes inicialment i que afronten la circumstància “com una oportunitat per a abordar la situació prevista en la Modificació del Pla General Metropolità (MPGM) del 2010”, que ja preveia l’expropiació dels edificis del passatge per a construir habitatge públic.

Es farà una primera actuació immediata a partir de la setmana vinent per destapiar els tres edificis que anaven a enderrocar-se i que estan en procés d’expropiació perquè els veïns que encara no ho hagin fet recullin les seves pertinences i després es tornaran a tapiar per a evitar ocupacions; també s’asseguraran les finques i els serveis tècnics han recomanat que s’apuntalin.

Paral·lelament, el consistori ha iniciat els tràmits per a estudiar quins immobles més és necessari enderrocar i Alarcón ha aclarit que serien un màxim de 22; està previst poder començar amb les expropiacions resultants d’aquest estudi en 2022, encara que el procés acabaria en el pròxim mandat.

La regidora ha explicat que la idea ara ja no és enderrocar tres edificis, sinó transformar tot l’àmbit: “Fem un canvi de plantejament en com abordar la problemàtica del passatge“, ha dit. Així mateix, ha afegit que aquesta situació pot ser “una gran oportunitat” per a dignificar l’habitatge i construir nous pisos de qualitat, així com per a realitzar una gran actuació en aquest àmbit en El Carmel, que a més farà sinergies amb la qual es desenvoluparà mitjançant el Pla de Barris.

L’alerta pel mal estat dels edificis d’aquest passatge va saltar el passat 29 d’agost, quan es va haver de desallotjar d’urgència el número 95 per risc d’esfondrament i es va declarar en ruïna imminent, posteriorment també va ser necessari desallotjar els número 93 i 97-99 pel seu mal estat estructural.

Alarcón ha assenyalat que s’ha garantit habitatge temporal i acompanyament a les persones que vivien en aquests blocs, treballant per a trobar solucions residencials personalitzades i solucions socials per a aquestes. Així, ara com ara hi ha 11 famílies afectades per les expropiacions i tenen dret o bé al reallotjament o bé al cobrament d’una indemnització taxada per llei, sobre la qual Alarcón ha dit que des de l’Ajuntament estan intentant que se situï en la franja més alta. Tot i així, encara no s’ha establert un càlcul econòmic del cost total de l’operació.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa