Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
L’Ajuntament es compromet a millorar el porta a porta de Sant Andreu
  • CA

El regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Eloi Badia, s’ha compromès aquest dimarts a millorar el sistema de recollida de residus porta a porta que s’ha implementat a Sant Andreu del Palomar. En la seva compareixença en la comissió d’Ecologia i Urbanisme a petició de Junts, Badia ha reconegut que saben que aquest sistema “no està sent còmode per a totes les persones” i que és un procés complex, per la qual cosa ha assegurat que treballaran per a millorar unes certes problemàtiques que han sorgit i que han provocat queixes d’alguns veïns.

Algunes d’elles —que Badia ha detallat i s’ha compromès a revertir— són les plagues i males olors, problemes d’horaris, repensar rutes de camions d’escombraries i oferir solucions per a persones invidents, entre altres.

En el mateix sentit, el regidor dels comuns ha insistit que parteixen de l’experiència d’altres municipis catalans que ja tenen implantat aquest model, per la qual cosa ha defensat que tenen referències i coneixement que estan intentant aplicar: “Hi ha pocs municipis que es puguin comparar amb Barcelona, però hi ha molts que es poden comparar amb Sant Andreu“. També ha detallat que la participació des de la seva posada en marxa el 24 de maig és del 79% i que preveu que aquest indicador continuï creixent. En comparativa, ha apuntat que a Sarrià (on aquest sistema ja està implantat) es va quedar en el 58% i ha celebrat que “Sant Andreu podria ser el poble de l’àrea metropolitana que millor separa avui dia els residus“.

Al costat de la compareixença de Badia, s’han debatut dues proposicions: una d’ERC que, entre altres millores, demanava la flexibilització d’horaris i que s’ha aprovat amb els vots a favor dels comuns, PSC, Junts, PP, BCN Canvi i la regidor no adscrita Marilén Barceló, i l’abstenció de Cs; i una altra del PP que demanava la suspensió del sistema i que ha estat rebutjada.

Peticions de l’oposició

La regidor de Junts Francina Vila ha retret al Govern municipal la falta de diàleg i de transparència amb el veïnat i ha presentat el porta a porta com una solució antiga, mentre que Max Zañartu (ERC) ha demanat més “mà esquerra, empatia i confiança”.

Celestino Corbacho (Cs) s’ha mostrat contrari a aquest model, creu que no es pot prendre com a referent als municipis de Catalunya, i ha demanat que la substitució d’un model per un altre “no sigui tan potent”.

“Les bones mesures són aquelles que aconsegueixen bons resultats i que són acceptades per la ciutadania i aquest no és el cas”, ha opinat el regidor del PP Oscar Ramírez, que ha demanat aplicar escalabilitat al sistema.

Manuel Valls (BCN Canvi) ha reclamat no caure “en un excés de corresponsabilitat i negar o renunciar a l’obligació de tota administració pública” i creu que és un sistema complex i poc clar; Mentrestant, la regidor no adscrita, Marilén Barceló, ha criticat que el govern hagi improvisat, segons ella.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa